Απηλλάγη για φόνο εκ προμελέτης

Απηλλάγη για φόνο εκ προμελέτης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαλλάχθηκε ο Οσκαρ Πιστόριους από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης της φιλενάδας του Ρίβα Στέενκαμπ, χωρίς, ωστόσο, αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος. Μετά την αρχική του ανακούφιση από την ανάγνωση της δικαστικής απόφασης ο παραολυμπιονίκης πρέπει να πέρασε μία πολύ ανήσυχη νύχτα, αφού η Τοκοζίλε Μασίπα, πρόεδρος του δικαστήριου, έλυσε τη συνεδρίαση λίγο πριν από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η οποία αναμένεται να γίνει σήμερα Παρασκευή.

Κατά πάσα πιθανότητα η κατηγορία που θα βαρύνει τον παραολυμπιονίκη θα είναι αυτή του φόνου εξ αμελείας, αφού η πρόεδρος του δικαστηρίου, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας, δήλωσε ότι «πιστεύω πως ο κατηγορούμενος ενήργησε υπερβολικά βιαστικά και υπερβολικά βίαια. Είναι προφανές ότι η συμπεριφορά του υπήρξε αμελής και χωρίς λογική».

Νωρίτερα η Νοτιοαφρικανή πρόεδρος είχε δηλώσει ότι οι εισαγγελείς δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι ο 27χρονος αθλητής σκόπευε να σκοτώσει τη σύντροφό του έπειτα από καβγά. Η υπεράσπιση του αθλητή υποστηρίζει ότι το φονικό συνέβη όταν ο Πιστόριους πέρασε για διαρρήκτη τη Στεένκαμπ και άρχισε να πυροβολεί στην κλειστή πόρτα του λουτρού, με αποτέλεσμα να βρει φρικτό θάνατο η νεαρή γυναίκα.

Εκλαιγε με λυγμούς

Κατά την ανάγνωση της δικαστικής απόφασης με την οποία ο Πιστόριους απαλλάσσεται από την κατηγορία της δολοφονίας εκ προμελέτης, ο αθλητής άρχισε να κλαίει με λυγμούς στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ενώ ήταν ορατά τα δάκρυα που έτρεχαν από τα μάτια του. Σε περίπτωση που κρινόταν ένοχος για φόνο εκ προμελέτης ήταν πιθανό να καταδικαστεί σε 25 έτη κάθειρξης. Αν κριθεί ένοχος για φόνο από αμέλεια κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη δεκαπέντε ετών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον βαρύνουν και άλλες τρεις κατηγορίες, για παραβίαση του νόμου περί οπλοκατοχής.

Πάντως, η πρόεδρος του δικαστηρίου απάλλαξε τον Πιστόριους από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, λέγοντας ότι ήταν προφανές ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε προβλέψει ότι θα μπορούσε να σκοτώσει οποιονδήποτε βρισκόταν πίσω από την κλειστή πόρτα, πόρρω δε μάλλον ότι θα σκότωνε τη σύντροφό του, η οποία, όπως τουλάχιστον πίστευε, τη στιγμή που έπεσαν οι πυροβολισμοί βρισκόταν στο υπνοδωμάτιο. Νομικοί κύκλοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι μπορεί οι εισαγγελείς να καταθέσουν έφεση εναντίον της απόφασης.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Τοκοζίλε Μασίπα είναι η δεύτερη γυναίκα στη Νότιο Αφρική που φτάνει να κατέχει το ανώτατο αξίωμα του προέδρου δικαστηρίου. Κατά την ανάγνωση της χθεσινής ετυμηγορίας παρέμεινε ψύχραιμη και συγκροτημένη, σαν να μην είχε πάρει είδηση ή καλύτερα σαν να αδιαφορούσε που η εκδικαζόμενη υπόθεση έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον και καλύπτεται ολοκληρωτικά από τα ΜΜΕ.

Αμφισβήτησε μαρτυρίες

Τούτο δεν σήμαινε ότι «χαρίστηκε» στον Πιστόριους τον οποίο χαρακτήρισε «κακό μάρτυρα που χρησιμοποιούσε διαρκώς υπεκφυγές». Επίσης τόνισε ότι οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης για δήθεν μεταβολή του χώρου όπου έγινε το φονικό από την αστυνομία είναι τουλάχιστον «ασήμαντοι». Κατάφερε, ωστόσο, να δώσει ένα εξαιρετικά ακριβές χρονοδιάγραμμα των συμβάντων της τραγικής νύχτας του Αγίου Βαλεντίνου του 2013 και αμφισβήτησε τη φιλαλήθεια πολλών από τους μάρτυρες που κάλεσε στο δικαστήριο η εισαγγελία, ανάμεσα στους οποίους και μία γειτόνισσα του Πιστόριους, η οποία είχε καταθέσει ότι άκουσε γυναικείες κραυγές πριν και κατά τη διάρκεια των πυροβολισμών. Επίσης απέρριψε τα διάφορα στοιχεία για τη σχέση του Πιστόριους και της φιλενάδας του που κατατέθηκαν στο δικαστήριο με τη μορφή σύντομων μηνυμάτων στο κινητό, τόσο από την υπεράσπιση όσο και από την πλευρά της εισαγγελίας.

«Οι φυσιολογικές σχέσεις είναι απρόβλεπτες και δυναμικές, ενώ οι άνθρωποι είναι ευμετάβλητοι. Κανένα στοιχείο για μια σχέση αγάπης ή μια σχέση που κατέληξε άσχημα δεν μπορεί να βοηθήσει το δικαστήριο», δήλωσε η πρόεδρος. Ομως ακόμα και μετά τη δικαστική απόφαση η υπόθεση εξακολούθησε να διχάζει την κοινή γνώμη.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή