Ενοχος για φόνο εξ αμελείας ο Πιστόριους

Ενοχος για φόνο εξ αμελείας ο Πιστόριους

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ανθρωποκτονία εξ αμελείας καταδικάσθηκε χθες από κακουργιοδικείο της Πραιτώριας ο Ολυμπιονίκης και Παραολυμπιονίκης Οσκαρ Πιστόριους, για τον θάνατο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, αποφεύγοντας την καταδίκη σε ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο 27χρονος δρομέας, του οποίου τα πόδια ακρωτηρίασαν οι γιατροί σε πολύ νεαρή ηλικία, θα προσπαθήσει τώρα να αποφύγει την ποινή της κάθειρξης, καθώς η δικαστής επιμήκυνε την υπό όρων αποφυλάκισή του. Ο Πιστόριους άκουσε τη δικαστή ατάραχος, ενώ μέλη της οικογένειας του θύματος ξεσπούσαν σε λυγμούς και διαμαρτυρίες για την απόφαση της δικαστού Τοκοζίλα Μασίπα.

Ενοχος για πυροβολισμό

Ο Πιστόριους βρέθηκε επίσης ένοχος για άσκοπο πυροβολισμό, όταν χρησιμοποίησε το πιστόλι του κάτω από το τραπέζι πολυσύχναστου εστιατορίου του Γιοχάνεσμπουργκ. Η δικαστής αθώωσε, όμως, τον ανάπηρο δρομέα από δύο άλλες κατηγορίες παράνομης οπλοχρησίας και παράνομης κατοχής πυρομαχικών. Την ενοχή του Πιστόριους για ανθρωποκτονία από αμέλεια στήριξε η δικαστής Μασίπα στο σκεπτικό ότι όταν ο Πιστόριους πυροβόλησε τέσσερις φορές με το πιστόλι του των εννέα χιλιοστών, προς την πόρτα του λουτρού, δεν γνώριζε ότι η Ρίβα Στέενκαμπ βρισκόταν πίσω από αυτήν, πιστεύοντας ότι είχε πέσει θύμα διάρρηξης στην πολυτελή του κατοικία του στην Πραιτώρια.

Θα ασκηθεί έφεση

Η ανθρωποκτονία εξ αμελείας επισύρει ποινή 15 ετών κάθειρξης σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της Νοτίου Αφρικής. Νομικοί εκτιμούν, όμως, ότι ο πρότερος έντιμος βίος του Πιστόριους μπορεί να τον κρατήσει εκτός φυλακών. Η ποινή του δρομέα θα ανακοινωθεί σε ξεχωριστή διαδικασία, ίσως μέσα στον Οκτώβριο.

Στο μεταξύ, την «απογοήτευσή» της εξέφρασε χθες η γενική εισαγγελία της Νοτίου Αφρικής, για την αποτυχία της πολιτικής αγωγής να εξασφαλίσει καταδίκη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως στην υπόθεση Πιστόριους. Η υπηρεσία επιφυλάχθηκε, όμως, να ασκήσει έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, μέχρι την ανακοίνωση της ποινής. Η δίκη απασχόλησε τα ΜΜΕ όλου του πλανήτη, με τον Πιστόριους και τα μέλη της οικογένειας Στέενκαμπ να αναγκάζονται να περάσουν μέσα από πυκνό πλήθος δημοσιογράφων προτού εισέλθουν στη δικαστική αίθουσα της νοτιοαφρικανικής πρωτεύουσας.

Δύο μέτρα, δύο σταθμά

Η απόφαση αντικατοπτρίζει τα δύο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζει η Δικαιοσύνη της χώρας, εξαντλώντας την αυστηρότητά της στους μαύρους κατηγορούμενους και επιδεικνύοντας σκανδαλώδη επιείκεια σε λευκούς ή διάσημους υπόπτους.

Την ίδια στιγμή, τα υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, που γεννούν οι μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες στη χώρα, καλλιεργούν στη λευκή, εύπορη μειοψηφία αισθήματα περιχαράκωσης και πολιορκίας. Το αίσθημα αυτό οδηγεί με τη σειρά του στον εξοπλισμό των λευκών και σε συχνά άσκοπη και φονική οπλοχρησία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή