Σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Σε ισχύ οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχύ τέθηκαν από χθες οι νέες κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης των «28» στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Στο συνοδευτικό κείμενο αναφέρεται ότι «κρίθηκε αναγκαία η λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε απάντηση των ρωσικών ενεργειών που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία».

Οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση κορυφαίων ρωσικών τραπεζών, ενεργειακών και πολεμικών βιομηχανιών σε πηγές χρηματοδότησης, ενώ παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία και επιβάλλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε σειρά Ρώσων αξιωματούχων και ηγετών των αυτονομιστών ανταρτών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αντιπρόεδροι της ρωσικής Βουλής και σύμβουλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ακολουθήσουν σύντομα την Ε.Ε., ανακοινώνοντας τις δικές τους, πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Η επιβολή νέων κυρώσεων μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία μεταφράστηκε από τη Μόσχα ως συνειδητή επιλογή της Ε.Ε. για υπονόμευση των προσπαθειών εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση. «Η λήψη παρόμοιων μέτρων, ακριβώς τη στιγμή που η ειρηνευτική διαδικασία αρχίζει να σταθεροποιείται, σημαίνει ότι επέλεξαν τον δρόμο του τορπιλισμού της», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε τη λήψη απαντητικών μέτρων από τη Μόσχα, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα αντιδράσει «με ψυχραιμία, επάρκεια και με πρώτιστο κριτήριο την προστασία των συμφερόντων της».

Οι δηλώσεις Λαβρόφ έγιναν από την πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάμπε, όπου διεξήχθη σύνοδος κορυφής του Συμφώνου της Σαγκάης, οργανισμού ασφαλείας στον οποίο συμμετέχουν Ρωσία, Κίνα και τέσσερις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Στο τελικό ανακοινωθέν, η σύνοδος κορυφής εκφράζει την υποστήριξη του Συμφώνου στην ειρηνευτική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ανατολική Ουκρανία και εκφράζει την αποδοκιμασία της για τις «μονομερείς προσπάθειες δημιουργίας αντιβαλλιστικών συστημάτων», φωτογραφίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμφώνου, προανήγγειλε τη διεύρυνση και ισχυροποίηση του περιφερειακού οργανισμού ασφαλείας εντός του 2015.

Δηλώσεις Ποροσένκο

Την ίδια ώρα, στο Κίεβο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο χαιρέτιζε τις κυρώσεις της Ε.Ε. ως πράξη αλληλεγγύης στον λαό του και προανήγγειλε ότι το ουκρανικό και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα επικυρώσουν συμφωνία για στενότερες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών στις 16 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ο Ουκρανός ηγέτης τόνισε ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στην κρίση» που μαστίζει τη χώρα του και εξέφρασε την ελπίδα ότι η «πολύ εύθραυστη» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα σταθεροποιηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για την πολιτική επίλυση της κρίσης. «Για να κρατήσουμε τη χώρα ενωμένη, χρειαζόμαστε κάποιου είδους αποκέντρωση της εξουσίας», τόνισε ο Ποροσένκο, ο οποίος έχει προαναγγείλει την ψήφιση νόμου που θα θεσπίζει «ειδικό καθεστώς» για τις εξεγερμένες ανατολικές περιοχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή