Σκωτία: Μικρή διαφορά «ναι» – «όχι»

Σκωτία: Μικρή διαφορά «ναι» – «όχι»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ελαφρύ προβάδισμα 51%-49% υπέρ του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας κατέγραψε τηλεφωνική δημοσκόπηση του ινστιτούτου ΙCM για λογαριασμό της εφημερίδας «Γκάρντιαν». Λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι υπέρ της ανεξαρτησίας τάσσονται κυρίως οι νέοι και οι άνδρες.

Το πεδίο της μάχης στο σκωτσέζικο δημοψήφισμα δεν περιστρέφεται γύρω από τη διακριτή ιστορία της Σκωτίας σε σχέση με την Αγγλία ούτε αποτελεί αφορμή για υποτιμητικά σχόλια σε βάρος των Αγγλων. Αντιθέτως, οι δημόσιες διαμάχες αφορούν το πώς θα επιτευχθεί η πιο αποτελεσματική διακυβέρνηση και η πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των συμφερόντων των Σκωτσέζων.

Καλούμενο να αιτιολογήσει την επιλογή του, το 51% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας δηλώνει ως κύριο παράγοντα την απέχθεια προς την πολιτική του Λονδίνου. Μικρότερο ποσοστό αναφέρεται στους συναισθηματικούς δεσμούς με τη Σκωτία, ενώ γύρω στο 40% ψηφίζει «ναι» γιατί ελπίζει σε μεγαλύτερη ευημερία στο μέλλον.

«Ο βασικός λόγος που θα ψηφίσω υπέρ της ανεξαρτησίας είναι ότι τα τελευταία 15 χρόνια που είχαμε σκωτσέζικο Κοινοβούλιο, αυτό εφάρμοσε δεκάδες πολιτικές που μας έχουν ωφελήσει όλους πάρα πολύ. Επί 50 χρόνια δεν είδαμε πολιτικές από το Λονδίνο που να μας ωφελούν», είπε ο νεαρός ξεναγός Τζάστιν Ντέιβις.

Για τους ψηφοφόρους του «όχι», το σημαντικότερο στοιχείο είναι η έννοια της βρετανικής ταυτότητας (53%) και λιγότερο η προστασία των δημόσιων υπηρεσιών. Μόνο το 25% όσων ψηφίζουν υπέρ της παραμονής στη Βρετανία θεωρεί ότι αυτό θα αυξήσει τη μελλοντική του ευημερία. «Γιατί να διορθώσουμε κάτι που δεν έχει χαλάσει; Είμαι και Σκωτσέζος και Βρετανός», είπε ο ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης Τζέιμς Κόστορφιν.

Επτά επιχειρήματα

Οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας κωδικοποίησαν χθες τα επιχειρήματα υπέρ του «ναι» ως εξής: «Πρώτον, δημιουργία θέσεων εργασίας και οικονομική πολιτική που προσαρμόζεται στις ανάγκες της Σκωτίας. Δεύτερον, προστασία του εθνικού συστήματος υγείας από τις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί το Λονδίνο. Τρίτον, εξοικονόμηση πόρων καθώς η Σκωτία δεν θα πληρώσει το μερίδιό της από τα 100 δισ. στερλίνες που θα δαπανηθούν για νέα πυρηνικά όπλα. Τέταρτον, διακυβέρνηση από αυτούς που ψηφίζουμε, πέμπτον, δημοσιονομικά περιθώρια για μεταρρύθμιση των παιδικών σταθμών, έκτον, έλεγχος της κοινωνικής ασφάλισης ώστε να παρεμποδιστούν οι πολιτικές του Γουεστμίνστερ που θα μπορούσαν να σπρώξουν 100.000 παιδιά στη Σκωτία στη φτώχεια και, έβδομον, βοήθεια προς του χαμηλόμισθους με την προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο κόστος ζωής.

Τις τελευταίες ημέρες, η πλευρά του «όχι» έστειλε στη Σκωτία το «υπερόπλο» που ακούει στο όνομα Γκόρντον Μπράουν. Ο Σκωτσέζος πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου είπε στους ψηφοφόρους των Εργατικών ότι τα οικονομικά τους θα υποφέρουν σε περίπτωση απόσχισης. «Οι προειδοποιήσεις του Μπράουν ότι η ανεξαρτησία θα έβλαπτε την απασχόληση και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς είχαν επιρροή», σημείωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov Πίτερ Κέλνερ.

Δημοσκόπηση του YouGov για λογαριασμό των «Τάιμς» του Λονδίνου διαπίστωσε προβάδισμα του «όχι» με 52%-48%. «Το “όχι” πήρε ξανά κεφάλι», είπε ο Κέλνερ. «Είναι η πρώτη φορά που το “όχι” κερδίζει έδαφος από τις αρχές Αυγούστου. Αλλά το “ναι” έχει διατηρήσει τα περισσότερα από τα κέρδη που απέσπασε από τον Αύγουστο», σημείωσε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή