Ατακτο συνονθύλευμα ανταρτών στη Συρία

Ατακτο συνονθύλευμα ανταρτών στη Συρία

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση του Ομπάμα να διατάξει την εκπαίδευση Σύρων ανταρτών ως πεζικό κατά του «Ισλαμικού Κράτους» αφήνει τις  ΗΠΑ να εξαρτώνται από αμάλγαμα οργανώσεων που διακρίνονται για τις εσωτερικές τους έριδες και δεν διαθέτουν ενιαία διοίκηση. Την ίδια ώρα, οι πιο  αποτελεσματικοί  τους  μαχητές προέρχονται  από  τις  τάξεις  σκληροπυρηνικών  ισλαμικών οργανώσεων.

Υστερα από τρία χρόνια εμφυλίου πολέμου, εκατοντάδες πολιτοφυλακές μάχονται όχι μόνο τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ αλλά και μεταξύ τους. Ακόμη και οι πιο κοσμικοί στις τάξεις τους στράφηκαν στους ισλαμιστές για βοήθεια και οπλισμό, ενώ οι εναπομείναντες μετριοπαθείς αντάρτες μάχονται σήμερα στο πλευρό εξτρεμιστών, όπως τα μέλη της Αλ Νούσρα, παραφυάδας της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Ενώ οι ανταρτικές οργανώσεις εμφανίζουν μεγάλη ιδεολογική και θρησκευτική ποικιλία, οι μαχητές τους προέρχονται στη μεγάλη τους πλειονότητα από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της συριακής επαρχίας, με ελάχιστους από αυτούς να διαθέτουν ξεκάθαρη πολιτική άποψη.

Τους δισταγμούς αυτούς για το ποιόν των Σύρων ανταρτών μοιράζεται το Βερολίνο, που αν και εξοπλίζει τους Κούρδους Πεσμεργκά, αρνείται να πράξει το ίδιο για το συριακό αντάρτικο. «Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον τελικό προορισμό των όπλων που θα προωθούσαμε στη Συρία», λέει ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Πέτερ Βίτιγκ.

Αξιόμαχοι το 2015

Το σχέδιο του Πενταγώνου για εκπαίδευση 3.000 ανταρτών μέσα στο 2015 σε βάσεις στη Σ. Αραβία σημαίνει ότι τα πρώτα αξιόμαχα τμήματα θα μπορούν να επιχειρήσουν στη Συρία το νωρίτερο στις αρχές του 2016. Η μέχρι στιγμής εμπλοκή των ΗΠΑ με το συριακό αντάρτικο περιορίσθηκε στον συντονισμό και την προώθηση μικρών φορτίων όπλων και πυρομαχικών, σε συνεργασία με τις Αρχές της Ιορδανίας και της Τουρκίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ομολογούν, όμως, την άγνοιά τους σε ό,τι αφορά το συριακό αντάρτικο. «Πρέπει να μάθουμε τα πάντα γύρω από τη μη ισλαμική αντιπολίτευση. Ειλικρινά, δεν έχουμε ιδέα», λέει ο πρώην πρεσβευτής σε Ιράκ και Συρία, Ράιαν Κρόκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή