Κάποιοι ήξεραν για τον επικίνδυνο ουκρανικό εναέριο χώρο

Κάποιοι ήξεραν για τον επικίνδυνο ουκρανικό εναέριο χώρο

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορούσε να έχει αποτραπεί η τραγική κατάρριψη του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από την Ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Emirates. Ο σερ Τιμ Κλαρκ, μιλώντας στο BBC, ανέφερε ότι υπήρχαν στοιχεία που υποδείκνυαν ότι στην Ανατολική Ουκρανία είχαν αναπτυχθεί τέτοιοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι επί αρκετές εβδομάδες.

«Η Emirates το αγνοούσε. Κατά πάσα πιθανότητα οι αεροπορικές εταιρείες, αν το γνώριζαν, θα είχαν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μη διέρχονται πάνω από την Ουκρανία. Κάποιες αεροπορικές εταιρείες το γνώριζαν αλλά δεν πληροφόρησαν κανέναν».

Τα μεγάλα επιβατικά αεροπλάνα μπορούσαν να πετούν στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Ουκρανίας πάνω από ένα υψόμετρο. Σύμφωνα με τον σερ Τιμ, σε περίπτωση που οι αερομεταφορείς γνωρίζαν τι ακριβώς συνέβαινε, θα είχαν βρει τρόπους προκειμένου να μην περνούν πάνω από ουκρανικό έδαφος. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι πληροφορίες ήταν γνωστές σε κάποιους και θα έπρεπε να κοινοποιηθούν τουλάχιστον στους αερομεταφορείς ή στον ρυθμιστικό φορέα της βιομηχανίας. Πιστεύουμε ότι κάποιες αεροπορικές εταιρείες ήταν σε γνώση και έλαβαν τα μέτρα τους αποφεύγοντας τον ουκρανικό εναέριο χώρο», καταλήγει ο επικεφαλής της Εmirates τονίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων από την οποία θα προειδοποιούνται όλες οι αεροπορικές εταιρείες εφόσον εμφανιστούν απειλές και κίνδυνοι σε κάποια περιοχή. Σήμερα κάθε αεροπορική εταιρεία ξεχωριστά αποφασίζει μόνη της ποιες ενέργειες θα κάνει με βάση πληροφορίες από την τοπική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας και την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή