Πονοκέφαλος για Μέρκελ η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών

Πονοκέφαλος για Μέρκελ η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Λόγω του περιορισμένου πολιτικού βάρους της, η Θουριγγία προσφέρεται για πειράματα. Δύο τέτοια πειράματα ενδέχεται να συμβούν στο κρατίδιο μετά τις αυριανές εκλογές: το ένα είναι η στήριξη των σοσιαλδημοκρατών σε πρωθυπουργό από το κόμμα της Αριστεράς και το δεύτερο είναι η είσοδος για πρώτη φορά στο τοπικό Κοινοβούλιο βουλευτών της ευρωσκεπτικιστικής AfD.

Η ΑfD αναμένεται να εκλέξει βουλευτές και στο τοπικό Κοινοβούλιο του Βραδεμβούργου, όπου επίσης διεξάγονται αύριο εκλογές, ενώ στις 31 Αυγούστου εισήλθε στην τοπική Βουλή της Σαξονίας αποσπώντας σχεδόν 10% των ψήφων. Η AfD είναι ο εκ δεξιών πονοκέφαλος της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, καθώς επικρίνει σφοδρά τους χειρισμούς της στην κρίση της Ευρωζώνης. Τον Μάιο, το κόμμα του καθηγητή Οικονομικών Μπερντ Λούκε εισήλθε στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η άνοδός του έχει συμπέσει με την πολιτική εξαφάνιση του φιλελεύθερου FDP, το οποίο πλέον στις δημοσκοπήσεις εντάσσεται στα «λοιπά κόμματα».

Στη Θουριγγία, η βάση των σοσιαλδημοκρατών θα αποφανθεί για το αν θα συνεχιστεί η πολυετής συγκυβέρνηση με τους χριστιανοδημοκράτες ή αν το κόμμα θα δεχθεί να στηρίξει πρωθυπουργό από το κόμμα της Αριστεράς. Μεταξύ των στελεχών του κόμματος υπάρχουν έντονες συζητήσεις, με τη μεγαλύτερη γενιά, που έχει εμπειρίες από το κυβερνών κόμμα της πάλαι ποτέ Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας, να αρνείται τη συγκυβέρνηση με την Αριστερά και τη νεότερη γενιά να εκφράζει αποστροφή για τη συγκυβέρνηση με το κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ.

Πάταξη της Ακροδεξιάς

Η Θουριγγία, όπου έδρασε ατιμώρητη η νεοναζιστική οργάνωση NSU, είναι προπύργιο της γερμανικής Ακροδεξιάς. Οπως αναφέρει το περιοδικό Spiegel, για πολλούς νέους σοσιαλδημοκράτες, η επιτυχής πάταξη της Ακροδεξιάς είναι σημαντική πολιτική προτεραιότητα και θεωρούν ότι η συγκυβέρνηση με την Αριστερά θα είναι πιο επιτυχής στον τομέα αυτό σε σχέση με τους χριστιανοδημοκράτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή