Ο Ολάντ… αφανίζεται, ο Σαρκοζί εμφανίζεται

Ο Ολάντ… αφανίζεται, ο Σαρκοζί εμφανίζεται

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα στραμμένο στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση Βαλς της Τρίτης βρίσκεται ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας και κυρίως ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που έχει αναδειχθεί στον λιγότερο δημοφιλή πρόεδρο της χώρας, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της Πέμπτης από την εταιρεία IFOP για λογαριασμό της εφημερίδας «Le Figaro», 62% των Γάλλων επιθυμούν την παραίτηση του προέδρου πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του το 2017. Στο μεταξύ, μόλις 13% των Γάλλων –ποσοστό-ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία– έχουν θετική γνώμη για τον πρόεδρο, ενώ 25% των ψηφοφόρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος θα ήθελαν και αυτοί να δουν τον πρόεδρο να παραιτείται. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν θα εξασφάλιζε σήμερα την πλειοψηφία εάν διεξάγονταν προεδρικές εκλογές.

Παρότι η κακή πορεία της οικονομίας, όπως παραδέχθηκε και η κυβέρνηση στα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε την Τετάρτη, ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την εντυπωσιακή υποχώρηση της προεδρικής δημοτικότητας, οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την προσωπικότητα του Ολάντ από τις σελίδες του βιβλίου της Βαλερί Τριρβελέρ έπαιξαν και αυτές τον ρόλο τους.

Σε μία προσπάθεια να προλάβει τυχόν διαρροές Σοσιαλιστών «ανταρτών» την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση την Πέμπτη, καλώντας σε συσπείρωση και αισιοδοξία. Υπενθυμίζοντας στο ακροατήριό του ότι επελέγη από τον πρόεδρο Ολάντ ως ανάχωμα στη δημοσκοπική άνοδο του ακροδεξιού, ξενοφοβικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για «ανεπίτρεπτο αντιγαλλικό σφυροκόπημα, που δεν αρμόζει στην πέμπτη οικονομία του κόσμου, την υπερήφανη Γαλλία».

Επάνοδος Σαρκοζί

Οι δυσκολίες των Σοσιαλιστών θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες, να ευνοήσουν τις τύχες της κεντροδεξιάς αξιωματικής αντιπολίτευσης του UMP.

Η αδυσώπητη εσωκομματική μάχη στο γκωλικό κόμμα αποκλείει –τουλάχιστον για την ώρα– ότι το κόμμα θα μπορούσε να εμφανίσει αξιόμαχο αντίπαλο για την προεδρία. Η λειψανδρία στους κόλπους του UMP είναι τέτοια, που ο πρώην πρόεδρος Σαρκοζί πραγματοποίησε πολιτική επανεμφάνιση, παρά την πληθώρα δικαστικών εκκρεμοτήτων που τον βαρύνουν, απειλώντας τον ακόμη και με στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Απέναντι στον Σαρκοζί παρατάσσονται ο «χλιαρός» πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν και ο δραστήριος αλλά ελάχιστα δημοφιλής πρόεδρος του κόμματος, Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Συνέντευξη Ολάντ

Σε συνέντευξη-ποταμό, που παραχώρησε αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό «Nouvel Observateur», ο Φρανσουά Ολάντ υπεραμύνθηκε, όχι μόνον της πολιτικής του, αλλά και των επιλογών στην ιδιωτική του ζωή.

Οι ενοχλητικές για τον πρόεδρο αποκαλύψεις  του  βιβλίου  της πρώην συντρόφου του, Βαλερί Τριρβελέρ, κατάφεραν  ένα  ακόμη  ισχυρό πλήγμα στην ήδη αναιμική του δημοτικότητα.

Στη συνέντευξή του, ο Ολάντ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι αποκαλεί τους φτωχούς «ξεδοντιάρηδες», λέγοντας ότι η επίθεση αυτή τον ενόχλησε όσο τίποτε άλλο στην πολιτική του σταδιοδρομία.

Κι άλλη κρίση

Ο Γάλλος πρόεδρος υποχρεώθηκε να διαχειρισθεί μία ακόμη κρίση, με την παραίτηση του νεοδιορισθέντος υφυπουργού Εξωτερικού Εμπορίου, Τομά Τεβνού, ύστερα από εννέα ημέρες θητείας (ένα ακόμη ρεκόρ).

Ο Τεβνού απέφευγε τα τελευταία πέντε χρόνια να πληρώνει φόρους, αρνιόταν να πληρώνει τις τροχαίες κλήσεις του και χρωστούσε τριών ετών ενοίκια.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, ο Τεβνού δέχθηκε επίσκεψη δικαστικών κλητήρων, που προσπάθησαν να εισπράξουν οφειλή 183 ευρώ του Τεβνού σε φυσιοθεραπευτή της εκλογικής του περιφέρειας.

Σε μία προσπάθεια να δικαιολογηθεί, ο βραχύβιος υφυπουργός προφασίσθηκε ότι πάσχει από «γραφειοκρατική φοβία», προκαλώντας τη θυμηδία του συνόλου του πολιτικού κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή