Σύντομο διάλειμμα σε Κίεβο – Μόσχα

Σύντομο διάλειμμα σε Κίεβο – Μόσχα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σχοινοτενής εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στην Ουκρανία στις 5 Σεπτεμβρίου έβαλε τέρμα στις εχθροπραξίες που κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον 2.500 ανθρώπων το τελευταίο πεντάμηνο. Η συμφωνία καταρτίστηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν και υπογράφηκε από εκπροσώπους της Ουκρανίας και των ανταρτών.

Η πρόοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά σαρωτικών πληγμάτων κατά των ουκρανικών δυνάμεων από μαχητές οι οποίοι, όπως εύλογα υποπτεύονται οι Ουκρανοί και οι Δυτικοί σύμμαχοί τους, ανήκαν στις επίλεκτες δυνάμεις του ρωσικού στρατού. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο αντιλήφθηκε τη ματαιότητα της συνεχιζόμενης εμπλοκής σε πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει και έτσι προώθησε μια ειρηνευτική συμφωνία εν γνώσει του ότι θα έχει πολύ μεγάλο κόστος.

Ο Πούτιν από την πλευρά του φαίνεται αποφασισμένος να επιτύχει την υποταγή της Ουκρανίας, όπως επεδίωκε εξ αρχής με την αδίστακτη κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Το καθεστώς στο Ντονμπάς

Το ειρηνευτικό σχέδιο περιλαμβάνει στοιχεία από τις προτάσεις και των δύο πλευρών, όπως η άμεση παύση των εχθροπραξιών, οι ανταλλαγές αιχμαλώτων και η αμνήστευση κάποιων μαχητών. Ανοικτό παραμένει το καθεστώς που θα διέπει την περιοχή του Ντονμπάς. Ο Ποροσένκο θα προωθήσει κάποια μορφή αποκέντρωσης, με εγγυήσεις για την προστασία γλωσσικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων. Αλλά η συνθηκολόγηση της κυβέρνησής του δείχνει ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να πάρει αυτό που θέλει – την ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας σε ικανό βαθμό ώστε να μπορεί η Ρωσία μέσω του Ντονμπάς να ασκήσει βέτο στις ελπίδες της Ουκρανίας για ενσωμάτωση σε δυτικούς θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση και κυρίως το ΝΑΤΟ.

Μια ικανοποιητική εναλλακτική για τον Πούτιν σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις ίσως είναι το καθεστώς της «παγωμένης σύγκρουσης», όπου μία περιοχή αποσπάται από την Ουκρανία και παρότι δεν έχει διεθνή αναγνώριση λειτουργεί ως παράγων διαρκούς αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας.

Στο Κίεβο εκφράστηκαν πολλές αμφιβολίες τόσο για τις προθέσεις της Ρωσίας όσο και για τη βιωσιμότητα της εκεχειρίας. Ο πρωθυπουργός Γιατσένιουκ πρότεινε δικό του ειρηνευτικό σχέδιο τριών σημείων, το οποίο περιλαμβάνει την απόσυρση των «ρωσικών δυνάμεων» και την ανέγερση τείχους στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

Η εκεχειρία συνέπεσε με τη λήξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλλία, όπου οι Δυτικοί ηγέτες ανακοίνωσαν τη δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης για την προστασία των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης, αρκετές χώρες υποσχέθηκαν ότι θα εξοπλίσουν την Ουκρανία με όπλα ακριβείας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα ενισχύσει τον ουκρανικό στρατό με υλικό αξίας 60 εκατ. δολαρίων. Επίσης, οι Ευρωπαίοι επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, κίνηση που χαρακτηρίστηκε από το ρωσικό ΥΠΕΞ «σημάδι σαφούς υποστήριξης προς τη φιλοπόλεμη παράταξη στο Κίεβο».

Η υπογραφή της εκεχειρίας είχε στόχο να αφήσει περιθώρια ώστε να επιτευχθεί συμφωνημένη πολιτική λύση. Ομως οι προοπτικές για κάτι τέτοιο λιγοστεύουν ώρα με την ώρα. Είναι τεράστιο το κενό ανάμεσα σε αυτά που μπορεί ο Ποροσένκο να σερβίρει στο εγχώριο ακροατήριο και σε αυτά που ο Πούτιν θεωρεί ότι είναι σε θέση να κερδίσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή