Το τριπλό στοίχημα στο Ιράκ

Το τριπλό στοίχημα στο Ιράκ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H νέα κυβέρνηση στο Ιράκ είναι πραγματικότητα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους γνώστες της κατάστασης, η χώρα θα χρειαστεί πολύ περισσότερα προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ο νέος πρωθυπουργός, Χαϊντάρ αλ Αμπάντι, ξεκινά την πρωθυπουργική του σταδιοδρομία έχοντας συμμάχους όλες τις βασικές πολιτικές ομάδες του Ιράκ, αλλά και δύο ξένες δυνάμεις εξέχουσας σημασίας, τις ΗΠΑ και το Ιράν. Βέβαια ο νέος πρωθυπουργός ο οποίος ορκίστηκε μαζί με την κυβέρνησή του στο νέο του πόστο ήδη άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με κάποιους πολιτικούς.

Ο ευσεβής σιίτης, που πέρασε στη Βρετανία είκοσι χρόνια εξόριστος κατά τη διάρκεια της σουνιτικής παντοκυριαρχίας του Σαντάμ Χουσεΐν, έχει πρωτίστως υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η εθνική συμφιλίωση ανάμεσα στις διαφορετικές σέκτες και φυλετικές ομάδες στο Ιράκ.

Ενα από τα πρωτεύοντα καθήκοντα της νέας κυβέρνησης είναι να καταπολεμήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με πολλούς, ο τέως πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλικί, είχε εντείνει το πρόβλημα αποκλείοντας τους σουνίτες από την πολιτική διαδικασία, αποξενώνοντάς τους τόσο ώστε να συστρατευτούν με τους τζιχαντιστές. Τώρα, μέλημα του Αμπάντι θα πρέπει να είναι ο κατευνασμός των σουνιτών, κάτι που θα καταφέρει να επιτύχει μόνο διαλύοντας τις σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες. Αρχικώς και ο Μαλικί ήταν αντίθετος με τη δημιουργία τους, αλλά τελικά μετά τις αποτυχίες του ιρακινού στρατού βασίστηκε σε αυτές προκειμένου να υπερασπιστεί τις ιρακινές πόλεις από την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

Ενα άλλο μείζον πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η νέα ιρακινή κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Αμπάντι είναι η βελτίωση των σχέσεων με μια άλλη μεγάλη μειονότητα της χώρας: τους Κούρδους του Ιράκ. Κούρδος πολιτικός που διατηρεί την ανωνυμία του δήλωσε ότι η αλλαγή προσώπων στην πρωθυπουργία είναι καλοδεχούμενη, αλλά δεν είναι αρκετή για να εξευμενίσει τους Κούρδους. Παραμένει άγνωστο εάν θα καταφέρει να μη διαπράξει τα ίδια σφάλματα με τον Μαλικί.

Οι Κούρδοι πρόκειται να απαιτήσουν από τον Αμπάντι το δικαιωματικά δικό τους μερίδιο του προϋπολογισμού, δημοψήφισμα για τις διαφιλονικούμενες περιοχές και ένα νόμο με τον οποίο θα καθορίζονται τα δικαιώματα των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών στο πετρέλαιο.

Εσωκομματικά προβλήματα

Ομως η νέα ιρακινή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να διαχειριστεί τις απαιτήσεις μόνο των σουνιτών και Κούρδων, αλλά και των ίδιων των σιιτών. Ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Χασέμ Χασανί, σουνίτης από τη μικρή μειοψηφία των Τουρκμένων, επισημαίνει πως ο Αμπάντι θα πρέπει πρώτα από όλα να επιλύσει τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του κόμματός του, του κόμματος Νταουά. «Εχει μπροστά του σκληρή δουλειά και όπως φαίνεται δεν θα διαθέτει την απόλυτη ισχύ προκειμένου να επιλύσει τα προβλήματα. Θα τα βρει δύσκολα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή