Διστακτική παραμένει η Αγκυρα

Διστακτική παραμένει η Αγκυρα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να αποφασίσει ποιους επακριβώς ρόλους πρόκειται να διαδραματίσει κάθε κράτος που θα συμμετάσχει στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας. Οπως και να γίνει, όμως, η συμμετοχή της Τουρκίας στη συμμαχία θεωρείται κομβικής σημασίας. Χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι πραγματοποίησε στα τέλη της εβδομάδας επίσκεψη στην Τουρκία.

Ωστόσο παρά τις πολύωρες συζητήσεις αξιωματούχων των δύο πλευρών, ανάμεσα στους οποίους και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό τις προθέσεις της. Kυβερνητικός αξιωματούχος, πάντως, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να παράσχει τις αεροπορικές της βάσεις για βομβαρδισμούς στη Συρία, ούτε θα λάβει μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών. Επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποιούσε ότι ο εξοπλισμός που στέλνουν τα κράτη της Δύσης στη μάχη κατά των τζιχαντιστών μπορεί να καταλήξει στα χέρια του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), που χαρακτηρίζεται από την Αγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση.

Δεν είναι όμως αυτός ο αποκλειστικός προβληματισμός της Τουρκίας. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι εξέφρασαν πολλές ανησυχίες και για την τύχη των 49 Τούρκων διπλωματών που κρατούνται όμηροι από τους τζιχαντιστές, όπως, εξάλλου, και για το κουρδικό ζήτημα, κατά πόσον, δηλαδή, ο εξοπλισμός που θα δοθεί στους Κούρδους προκειμένου να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές θα καταλήξει στα χέρια των Κούρδων αυτονομιστών στην Τουρκία δίνοντάς τους νέα δύναμη και πυγμή. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα των 800 χιλιάδων Σύρων προσφύγων, του μεγαλύτερου προσφυγικού πληθυσμού από τη χώρα με την εξαίρεση αυτών που έχουν καταφύγει στον Λίβανο. Η κυβέρνηση Ομπάμα επιθυμεί η Τουρκία να περιορίσει την εισροή ξένων μαχητών που χρησιμοποιούν τη χώρα ως ενδιάμεσο σταθμό προκειμένου να φτάσουν στη Συρία.

Ο Ερντογάν, πάντως, κατά τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ στην Ουαλλία, συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρόεδρο και δήλωσε ότι η Τουρκία θα είναι επί του παρόντος η μόνη μουσουλμανική χώρα που ανήκει στον συμμαχικό πυρήνα των δέκα κρατών που μάχονται τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Ομως πολλάκις η Τουρκία στο παρελθόν δεν επέτρεψε τη χρήση των εγκαταστάσεών της από τις αμερικανικές δυνάμεις, όπως στην αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ το 2003. Η σχέση του Ερντογάν με τον Ομπάμα είναι παράξενη. Αρχικώς είχαν μια προσωπική σχέση, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ομπάμα, και η Τουρκία υπήρξε η πρώτη μουσουλμανική χώρα που επισκέφθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ωστόσο οι σχέσεις τους δεν είναι πάντα ρόδινες. Αντιθέτως, η ένταση κλιμακώθηκε στα θέματα της Αιγύπτου και της Συρίας και τα πράγματα επιδεινώθηκαν όταν ο Tούρκος πρόεδρος υπαινίχθηκε ότι υπάρχει συνωμοσία από τις ΗΠΑ πίσω από την έρευνα για υπόθεση διαφθοράς που τον βρήκε στο επίκεντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή