Μοσκοβισί: «Σοβαρό πρόβλημα» το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα

Μοσκοβισί: «Σοβαρό πρόβλημα» το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επόμενος Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά και τα Νομισματικά Θέματα και το Ευρώ, ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε σήμερα ότι η αθέτηση των δεσμεύσεων της Γαλλίας όσον αφορά το δημοσιονομικό της έλλειμμα αποτελεί ένα «σοβαρό πρόβλημα» το οποίο θα κληθεί να εξετάσει και να αντιμετωπίσει όταν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δεν θα επιτύχει για ακόμη μια φορά τους στόχους για τους οποίους είχε δεσμευθεί στους εταίρους της στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Ο Μοσκοβισί, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Φρανσουά Ολάντ, θα βρεθεί στο μικροσκόπιο στις Βρυξέλλες σχετικά με τον τρόπο που θα χειριστεί την πατρίδα του. Ήδη δηλώνει πως δεν προτίθεται να επιτρέψει στη Γαλλία οποιαδήποτε εξαίρεση, οποιοδήποτε παράπτωμα ή αθέτηση των δημοσιονομικών της δεσμεύσεων. Λέει πάντως πως θα εξετάσει εάν και κατά πόσον υφίστανται εξαιρετικές περιστάσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών στο Παρίσι ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί ελαφρά, στο 4,4% του ΑΕΠ της Γαλλίας φέτος, θα μειωθεί στο 4,3% το 2015 και θα πλησιάσει το 3% που έχει οριστεί με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο το 2017, στο τέλος της πενταετούς θητείας του προέδρου Ολάντ.

«Το έλλειμμα 4,4% αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί και επαφίεται σε εμένα να εξετάσω», είπε ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν επέμεινε την Τετάρτη ότι το Παρίσι δεν ζητεί να αλλάξουν ή να ανασταλούν οι κανόνες, αλλά θέλει να συνυπολογιστεί η επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό φέτος και το επόμενο έτος.

Ο Μοσκοβισί είπε ότι οι συνομιλίες με το Παρίσι θα βασιστούν σε αντικειμενικά δεδομένα. «Για παράδειγμα, ο Μισέλ Σαπέν λέει ότι υφίστανται εξαιρετικές περιστάσεις. Ο ρόλος της [Ευρωπαϊκής] Επιτροπής είναι να εξακριβώσει εντός του πλαισίου των κανόνων μας εάν είναι πραγματικότητα πως υφίστανται εξαιρετικές περιστάσεις ή όχι», είπε και πρόσθεσε ότι η εθνικότητά του δεν θα επηρεάσει σε τίποτε τις αποφάσεις που θα λάβει.

«Όταν γίνεσαι Ευρωπαίος επίτροπος, διατηρείς μεν την εθνικότητά σου. . . αλλά ταυτόχρονα γίνεσαι κάποιος που προασπίζεται τα γενικότερα συμφέροντα της Ευρώπης», ανέφερε.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το αίτημα της Γαλλίας να λάβει νέα παράταση για την επίτευξη των στόχων της όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματός της μόνον αφού εξετάσουν το σχέδιο του γαλλικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή