Λονδίνο: Αυθεντικό το βίντεο αποκεφαλισμού του βρετανού ομήρου

Λονδίνο: Αυθεντικό το βίντεο αποκεφαλισμού του βρετανού ομήρου

6' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυθεντικό είναι το βίντεο όπου το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη της εκτέλεσης διά αποκεφαλισμού του ομήρου Ντέιβιντ Χέινς, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

«Όλα δείχνουν ότι το βίντεο είναι αυθεντικό και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν είναι» δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Προσηλωμένος στο ανθρωπιστικό του έργο από το 1999, ο Ντέιβιντ Χέινς, ένας Σκωτσέζος ηλικίας 44 ετών, απήχθη στη Συρία το Μάρτιο του 2013.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκτέλεση ομήρου κατ’ αυτόν τον τρόπο έπειτα από εκείνες των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων που επίσης κρατούνταν όμηροι στη Συρία, του Τζέιμς Φόλεϊ και του Στίβεν Σοτλοφ.

Η εκτέλεσή του συμπίπτει χρονικά με την απόφαση του Λονδίνου να ταχθεί στο πλευρό των Αμερικανών προκειμένου να συγκροτήσουν ένα διεθνή συνασπισμό που θα πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Στο βίντεο διάρκειας δύο λεπτών και 27 δευτερολέπτων, με τίτλο «Ένα μήνυμα προς τους συμμάχους της Αμερικής», η τζιχαντιστική οργάνωση επικρίνει τη Βρετανία για την προσχώρησή της στο συνασπισμό των ΗΠΑ, οι οποίες πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ στο Ιράκ.

Το βίντεο αρχίζει με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, να μιλά για τη συνεργασία της χώρας με την ιρακινή κυβέρνηση και τις δυνάμεις των Κούρδων Πεσμεργκά για την πάταξη του ΙΚ.

«Αυτός ο Βρετανός πρέπει να πληρώσει το τίμημα της υπόσχεσής σου, Κάμερον, να προετοιμάσεις για μάχη τους Πεσμεργκά κατά του Ισλαμικού Κράτους», δηλώνει ένας άνδρας με βρετανική προφορά, ντυμένος στα μαύρα και με καλυμμένο το πρόσωπό του. Ο άγνωστος στέκεται πάνω από τον Χέινς, ο οποίος είναι γονατισμένος και φορά μια πορτοκαλί φόρμα, μεταδίδει το Ρόιτερς.

«Προσχωρήσατε εθελοντικά σε ένα συνασπισμό με τις ΗΠΑ εναντίον του ΙΚ, όπως ο προκάτοχός σας Τόνι Μπλερ έκανε πριν από εσάς, ακολουθώντας μια τάση μεταξύ των βρετανών πρωθυπουργών που δεν μπορούν να βρουν το θάρρος να πουν όχι στους Αμερικανούς», λέει ο δήμιος που έχει καλυμμένο το πρόσωπο, απευθυνόμενος στον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Το πρόσωπο αυτό, που μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό στα βίντεο που δείχνουν τις εκτελέσεις των Σότλοφ και Φόλεϊ, προσθέτει ότι η συμμαχία αυτή «θα επιταχύνει την καταστροφή σας» και να βυθίσει τους βρετανούς πολίτες σε έναν «άλλον πόλεμο αιματηρό και ανίκητο». Ο άνδρας απειλεί επίσης να εκτελέσει έναν ακόμη βρετανό όμηρο που εμφανίζεται στο τέλος του βίντεο. Εντονη ήταν η αντίδραση του Κάμερον λίγο μετά τη μετάδοση του βιντεοσκοπημένου μηνύματος, με τον βρετανό πρωθυπουργό να καταγγέλλει την «αποτρόπαια δολοφονία».

«Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταδιώξουμε τους δολοφόνους και να διασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσουν για τις ενέργειές τους, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα πάρει αυτό», πρόσθεσε σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Κάμερον αναμένεται να προεδρεύσει σήμερα της συνεδρίασης της επιτροπής κρίσης Cobra που θα εξετάσει την κατάσταση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε αμέσως την αλληλεγγύη του στον βρετανό σύμμαχό του και δεσμεύτηκε οι αμερικανικές δυνάμεις να καταδιώξουν τους δολοφόνους του Βρετανού και να καταστρέψουν το ΙΚ.

Ο Χέινς που συμμετείχε στην ανθρωπιστική δράση από το 1999, είχε απαχθεί στη Συρία τον Μάρτιο του 2013. Πραγματοποιούσε την πρώτη αποστολή του για λογαριασμό της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Acted ως υπεύθυνος διαχείρισης υλικού στον προσφυγικό καταυλισμό του Ατμεχ, ενός συριακού χωριού κοντά στα τουρκικά σύνορα. Η οικογένειά του είχε απευθύνει έκκληση στους απαγωγείς του να τον απελευθερώσουν.

Ο αδελφός του, ο Μάικ Χέινς, απέτισε φόρο τιμής στον «καλό αδελφό… που πρόσφατα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ. Αγαπιόταν και αγαπιέται από όλη την οικογένειά του, θα μας λείψει τρομερά», αναφέρει σε ανακοίνωση.

Η εκτέλεση του Χέινς ανακοινώνεται την ώρα που το Λονδίνο εντείνει τις προσπάθειες κατά της απειλής του ΙΚ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποστολή βαρέων πυροβόλων και πολεμοφοδίων ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές. Πριν από την ανακοίνωση αυτή, η Βρετανία είχε στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα που προέρχονταν από τρίτες χώρες στο Ιράκ.

Ο Κάμερον δεν «αποκλείει τίποτα», όσον αφορά τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του.

Το ΙΚ ανακήρυξε «χαλιφάτο», στο τέλος Ιουνίου με επικεφαλής τον αρχηγό του, τον Ιρακινό Αμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. Το «χαλιφάτο» εκτείνεται σε μεγάλες περιοχές του Ιράκ και της Συρίας τα οποία κατέλαβαν οι τζιχαντιστές.

Για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, η Ουάσιγκτον επιδιώκει τη δημιουργία μεγάλου διεθνούς συνασπισμού. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ζήτησε χθες από την Αίγυπτο να ενταχθεί στον «πόλεμο» που οι ΗΠΑ κήρυξαν κατά του ΙΚ. Στο Κάιρο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Αίγυπτος είναι στην «πρώτη γραμμή» στη μάχη «κατά της τρομοκρατίας», στο τέλος ενός διπλωματικού μαραθωνίου που τον οδήγησε στη Βαγδάτη, το Αμάν, τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας και την Άγκυρα.

Ο Κέρι ολοκληρώνει την αποστολή του στην περιοχή που είχε στόχο να λάβει υποστήριξη για τη δημιουργία του παγκόσμιου συνασπισμού ο οποίος στοχεύει στην «αποδυνάμωση» και τέλος την «καταστροφή» του ΙΚ.

Στον μαραθώνιο των διπλωματικών επαφών, ο Κέρι απέσπασε τη Πέμπτη στη Τζέντα τη δέσμευση, ενδεχομένως στρατιωτική, δέκα αραβικών χωρών, μεταξύ τους η Σαουδική Αραβία.

Ύστερα από μακροχρόνιες επιφυλάξεις, ο πρόεδρος Ομπάμα αναγκάστηκε να αναλάβει δράση παρουσιάζοντας στις 10 Σεπτεμβρίου τη στρατηγική του κατά του ΙΚ, μετά τον αποκεφαλισμό των δύο αμερικανών δημοσιογράφων από τους τζιχαντιστές.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε την επέκταση της αμερικανικής αεροπορικής επιχείρησης στο Ιράκ, όπου 1.600 αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν συνολικά για να υποστηρίξουν τις ιρακινές δυνάμεις σε εξοπλισμό, εκπαίδευση και παροχή πληροφοριών. Δήλωσε επίσης έτοιμος να πλήξει το ΙΚ στη Συρία και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια προς τους μετριοπαθείς σύρους αντάρτες που πολεμούν ταυτόχρονα το ΙΚ και το καθεστώς της Δαμασκού.

Ένα πρώτο σχέδιο του διεθνούς συνασπισμού θα καταρτισθεί αύριο στο Παρίσι, όπου πραγματοποιείται διεθνής διάσκεψη για το Ιράκ και την καταπολέμηση της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της διάσκεψης, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετέβη την Παρασκευή στο Ιράκ και υποσχέθηκε να βοηθήσει «ακόμη περισσότερο στρατιωτικά» αυτή τη χώρα, τα στρατεύματα της οποίας υποστηρίζονται εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα από τους κούρδους και τους σιίτες μαχητές και τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Αφιέρωσε τη ζωή του προσφέροντας βοήθεια στους πρόσφυγες πολέμου

Ο βρετανός εργαζόμενος σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που εκτελέστηκε από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους μετά την 18μηνη ομηρεία του, είχε περάσει αρκετά χρόνια βοηθώντας τους πρόσφυγες σε εμπόλεμες περιοχές.

Ο Χέινς εργαζόταν μαζί με τους πρόσφυγες για τη γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Acted, όταν απήχθη τον Μάρτιο του 2013 από ισλαμιστές μαχητές στη βόρεια Συρία.

«Ο Ντέιβιντ είχε μεγαλύτερη ζωντάνια και ενθουσιασμό όταν επιτελούσε τον ανθρωπιστικό του ρόλο», δήλωσε ο αδελφός του Μάικ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Η χαρά του και προσμονή του για το έργο πήγε να κάνει στη Συρία είναι για μένα και την οικογένειά μας το σημαντικότερο στοιχείο όλης αυτής θλιβερής υπόθεσης».

Αφού υπηρέτησε 12 χρόνια στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, εργάστηκε για διάφορες οργανώσεις αρωγής σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη του κόσμου, αρχίζοντας το 1999 με τους πρόσφυγες του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Μεγάλωσε στην πόλη Περθ της Σκωτίας, όπου σήμερα ζει η έφηβη κόρη του με την μητέρα της, την πρώτη του σύζυγο. «Ο πατέρας μου είναι ένας ήρωας», δηλώνει η κόρη του στην εφημερίδα Daily Mail.

Ο Χέινς ζούσε με τη δεύτερη σύζυγό του και την τετράχρονη κόρη τους στην Κροατία.

Το 2011 πήγε στη Λιβύη με την Handicap International, ανθρωπιστική οργάνωση που προσφέρει βοήθεια σε άτομα με αναπηρίες σε περιοχές που μαστίζονται από τους πολέμους και τη φτώχεια.

Επίσης είχε εργαστεί ως παρατηρητής για την τήρηση εκεχειρίας για την προστασία των αμάχων στο Νότιο Σουδάν το 2012. «Ήταν ένας άνθρωπος που νοιαζόταν και φρόντιζε πολύ τους άλλους και είχε έντονη την αίσθηση του χιούμορ», δήλωσε η διευθύντρια της ΜΚΟ Nonviolent Peaceforce Τίφανι 'Ιστχομ στην εφημερίδα Daily Mail.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή