Η αντιευρωπαϊκή AfD αύξησε τα ποσοστά της

Η αντιευρωπαϊκή AfD αύξησε τα ποσοστά της

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Διπλό και ηχηρό είναι το μήνυμα των τοπικών εκλογών της Κυριακής στα κρατίδια της Θουριγγίας και του Βραδεμβούργου. Η αναμέτρηση αποτύπωσε σημαντική άνοδο της δεξιάς ευρωσκεπτικιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), ενώ άφησε για πρώτη φορά από το 1990 ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάδειξης της Αριστεράς ως επικεφαλής κυβερνητικού συνασπισμού σε ανατολικογερμανικό κρατίδιο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα στη Θουριγγία με ποσοστό 33,5%, ενώ δεύτερο αναδείχθηκε το κόμμα της Αριστεράς με 28,2%. Οι Σοσιαλδημοκράτες σημείωσαν κάμψη τερματίζοντας μόλις δύο μονάδες μπροστά από την AfD που συγκέντρωσε 10,6%. Ακόμη υψηλότερο (12,2%) ήταν το ποσοστό της AfD στο Βραδεμβούργο, όπου τις εκλογές κέρδισαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Και τα δύο κρατίδια βρίσκονται ενώπιον δύσκολης διαδικασίας σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ το επίδικο στη Θουριγγία είναι κατά πόσον οι Σοσιαλδημοκράτες θα δεχθούν τον ρόλο ελάσσονος εταίρου σε συνασπισμό με την Αριστερά και τους Πρασίνους ή θα επιλέξουν τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού υπό τους Χριστιανοδημοκράτες. «Είμαστε η δύναμη που ανανεώνει το πολιτικό σκηνικό», είπε ο επικεφαλής της AfD Μπερντ Λούκε. «Δεν μπορεί κανείς πια να αρνηθεί ότι ο κόσμος διψά για πολιτική αλλαγή».

«Μια μόνιμη παρουσία της AfD στο πολιτικό σκηνικό θα δυσκόλευε την εξεύρεση λύσεων για την υπέρβαση της κρίσης στην Ευρώπη», σημείωσε στο Spiegel ο αναλυτής Βόλφγκανγκ Μίνχαου. «Κάποια μέλη της Ευρωζώνης ζητούν μεγάλο πανευρωπαϊκό πακέτο επενδύσεων. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αρνείται και τα πολιτικά περιθώρια χειρισμών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δεν είναι μεγάλα. Αυτό έχει φυσικά σχέση με τον ανταγωνισμό που αισθάνονται οι Χριστιανοδημοκράτες από την AfD», σημείωσε.

Η AfD πρεσβεύει τη διάλυση της Ευρωζώνης με την παρούσα μορφή της και την ακύρωση της τραπεζικής ένωσης της Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι τίθενται σε κίνδυνο τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων.

«Η διαμαρτυρία τους βασίζεται σε σενάρια απειλών, είτε πρόκειται για καράβια προσφύγων στη Μεσόγειο, για γραφειοκράτες των Βρυξελλών ή για εγκληματίες στα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας», σημείωσε η Frankfurter Allgemeine.                                                                   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή