Πολωνία: Νέα πρωθυπουργός η Κόπατς μετά την παραίτηση Τουσκ

Πολωνία: Νέα πρωθυπουργός η Κόπατς μετά την παραίτηση Τουσκ

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Πολωνίας, η Εύα Κόπατς, έλαβε σήμερα εντολή από τον πρόεδρο της χώρας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι να προχωρήσει στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος διορίστηκε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα είναι μια καλή κυβέρνηση (. . .). Γνωρίζω ότι το έργο μου θα είναι δύσκολο, όμως είμαι έτοιμη να αναλάβω αυτήν την πρόκληση» δήλωσε ενώπιον του Τύπου η Κόπατς, 57 ετών, αφού παρέλαβε από τον Πολωνό πρόεδρο την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η Κόπατς έχει στη διάθεσή της μια προθεσμία 15 ημερών για να παρουσιάσει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης στον επικεφαλής του πολωνικού κράτους, όμως από την προεδρία έχει ήδη αναφερθεί η ημερομηνία της 22ας Σεπτεμβρίου.

Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Πολωνία ήταν απαραίτητος μετά το διορισμό του απερχόμενου πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ στην θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Τουσκ θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με σενάρια που δημοσιεύουν πολωνικά μέσα ενημέρωσης, πολλά χαρτοφυλάκια αναμένεται να αλλάξουν χέρια, όπως εκείνο του υπουργείου Εσωτερικών και ίσως και αυτό του υπουργείου Εξωτερικών. Επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας είναι εδώ και 7 χρόνια ο Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Ο Σικόρσκι, ένας από τους γνωστότερους Πολωνούς πολιτικούς στο εξωτερικό, ενδέχεται να διαδεχθεί την Κόπατς στην προεδρία της Δίαιτας (του Κοινοβουλίου).

Η Κόπατς, στενή συνεργάτιδα του Τουσκ, αναμένεται να τον διαδεχθεί και στην προεδρία του κόμματός του, της Πλατφόρμας Πολιτών (PO, κεντροδεξιά).

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο. Αυτό αναμένεται να γίνει σε μια έκτακτη συνεδρίασή του που έχει προγραμματισθεί για την 27η Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή