Λαθροδιακινητές καταγγέλλονται για τον πνιγμό 500 μεταναστών

Λαθροδιακινητές καταγγέλλονται για τον πνιγμό 500 μεταναστών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Πάνω από 700 νεκροί σε τρεις μέρες είναι ο απολογισμός από τρία διαφορετικά ναυάγια πλοιαρίων που μετέφεραν πρόσφυγες στη Μεσόγειο. Το ένα από αυτά είναι το χειρότερο ναυάγιο των τελευταίων ετών, με 500 νεκρούς ανοιχτά της Μάλτας. Η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης (ΙΟΜ) έκανε σε ανακοίνωσή της λόγο για «μαζική δολοφονία» και όχι ατύχημα, καθώς λαθροδιακινητές φέρονται ότι βύθισαν εσκεμμένα τη λέμβο, στην οποία επέβαιναν πρόσφυγες από τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και το Σουδάν.

Οι μετανάστες είχαν ξεκινήσει στις 6 Σεπτεμβρίου από την Νταμιέτα της Αιγύπτου και υποχρεώθηκαν πολλές φορές να αλλάξουν πλοιάριο στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο και να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Οι διακινητές, οι οποίοι επέβαιναν σε διαφορετικό πλοιάριο, τους ανάγκασαν να επιβιβαστούν σε μία λέμβο την οποία πολλοί πρόσφυγες θεώρησαν υπερβολικά μικρή για να τους χωρέσει όλους.

Σύμφωνα με δύο Παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες, τους ελάχιστους που σώθηκαν από την τραγωδία, όταν οι μετανάστες αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στη λέμβο, οι λαθρέμποροι άρχισαν να κουνούν τη βάρκα μέχρι να αναποδογυρίσει. «Δύο επιζώντες που μεταφέρθηκαν στη Σικελία ανέφεραν ότι ο αρχικός αριθμός των προσφύγων ήταν τουλάχιστον 500. Μόλις εννέα εξ αυτών σώθηκαν από ελληνικά και μαλτέζικα πλοία», ανακοίνωσε ο Φλάβιο ντι Τζιάκομο, εκπρόσωπος της ΙΟΜ στο γαλλικό πρακτορείο. Οι δύο Παλαιστίνιοι σώθηκαν από ένα εμπορικό πλοίο με παναμέζικη σημαία και οι υπόλοιποι επτά περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και στη Μάλτα.

Την είδηση επιβεβαίωσε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας: «Το περασμένο Σάββατο και με μέριμνα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, παρελήφθησαν με ελικόπτερο Super Puma της Π.Α., τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από τα M/T «CPO JAPAN» σημαίας Μ. Βρετανίας και Φ/Γ «CMA CGM VERDI» σημαίας Λιβερίας, τα οποία έπλεαν 90 ν.μ. ΝΔ των ακτών της Κρήτης, έξι διασωθέντες ναυαγοί, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης. Οι ναυαγοί μεταφέρθηκαν στο αεροδρόμιο Σούδας, απ’ όπου άμεσα διεκομίσθησαν με ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων, όπου παραμένουν νοσηλευόμενοι», επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

«Αν αληθεύει η ιστορία, την οποία ερευνά η αστυνομία, θα είναι ένα από τα χειρότερα ναυάγια των τελευταίων ετών, όχι ένα ατύχημα, αλλά μία μαζική δολοφονία, που διαπράχθηκε από εγκληματίες χωρίς ίχνος σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε η ΙΟΜ στην ανακοίνωσή της.

Ενα άλλο πλοιάριο με 250 Αφρικανούς πρόσφυγες αναποδογύρισε χθες ανοιχτά της Τρίπολης στη Λιβύη και οι περισσότεροι πιστεύεται ότι έχουν πνιγεί.

Δεκάδες σοροί εντοπίστηκαν 11 μίλια ανοιχτά της περιοχής Ταγούρα στην Τρίπολη, ενώ μόλις 36, ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, η μία έγκυος, διεσώθησαν. Η ΙΟΜ εκτιμά ότι φέτος έχουν χάσει τη ζωή τους 2.200 άνθρωποι στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι την ίδια περίοδο ήταν 700. Ο απολογισμός αυτός δεν περιλαμβάνει, όμως, τα ναυάγια των τελευταίων ημερών, που ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε περίπου 3.000. Η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες έχει ανακοινώσει, εξάλλου, ότι πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τον Ιανουάριο.

H ηθοποιός του Χόλιγουντ Αντζελίνα Τζολί κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ξυπνήσει και να αντιληφθεί το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης. «Πρέπει να καταλάβουμε τι οδηγεί τους ανθρώπους να κάνουν αυτό το τρομακτικό βήμα και να διακινδυνεύσουν τις ζωές των παιδιών τους σε κατάμεστες, επικίνδυνες λέμβους. Είναι η ακατανίκητη επιθυμία να βρουν καταφύγιο», ανέφερε.

Το ιταλικό ναυτικό έχει επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της καταστροφής αυτής, καθώς η ευρείας κλίμακας επιχείρηση με την κωδική ονομασία Mare Nostrum έχει επανειλημμένως αναλάβει τη διάσωση προσφύγων που κινδυνεύουν. Μόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο ιταλικά πλοία έσωσαν 2.380 μετανάστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή