Γυμνάσια αμερικανικών στρατευμάτων επί ουκρανικού εδάφους

Γυμνάσια αμερικανικών στρατευμάτων επί ουκρανικού εδάφους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι νέες, αιματηρές συγκρούσεις του τελευταίου 48ώρου έθεταν και πάλι υπό αμφισβήτηση την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία, στρατεύματα των Ηνωμένων Πολιτειών και 14 συμμάχων τους άρχιζαν χθες γυμνάσια κοντά στην πόλη Λβοφ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, γύρω στα 1.000 χιλιόμετρα από τα θερμά μέτωπα της σύγκρουσης. Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης που αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται επί ουκρανικού εδάφους.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Βαλερί Γκελετέι δήλωσε ότι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη αρχίσει να εξοπλίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου, κάτι που απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει εκπρόσωπος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν έχει στείλει όπλα στο Κίεβο ούτε γνωρίζει να έχει γίνει κάτι τέτοιο από άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Το Σάββατο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατέστησε σαφές ότι η διατήρηση του αδέσμευτου χαρακτήρα του ουκρανικού κράτους αποτελεί «καθοριστικής σημασίας ζήτημα» για τη Μόσχα, κατηγόρησε δε την Ουάσιγκτον ότι επιδιώκει «να βάλει σφήνα» ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη. Ο Σεργκέι Λαβρόφ επιτέθηκε κατά του Ουκρανού πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ, ο οποίος κατέθεσε νομοσχέδιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, ότι «επιτίθεται ευθέως και εναντίον του προέδρου» Πέτρο Ποροσένκο – κάτι που υπονοεί ότι ο τελευταίος δεν συμφωνεί με τον πρωθυπουργό του. Ποροσένκο και Γιάτσενιουκ υποστηρίζουν αντίπαλους συνδυασμούς ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών της 26ης Οκτωβρίου.

Εντονη πολιτική αντιπαράθεση στο Κίεβο έχει προκαλέσει και η απόφαση του Ποροσένκο να αναστείλει, μέχρι 1ης Ιανουαρίου 2016, τη συμφωνία τελωνειακής σύνδεσης με την Ε.Ε. Ο Ποροσένκο οδηγήθηκε σ’ αυτή την απόφαση για να αποφύγει τα σκληρά οικονομικά αντίμετρα που απειλούσε να λάβει η Μόσχα, δεν απέφυγε ωστόσο να κατηγορηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους για ενδοτισμό. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντανίλο Λουμπκίβσκι παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Δνειπεροπετρόφσκ Σβιατοσλάβ Ολίγκνικ δήλωσε ότι «την τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο, είχαμε το Μαϊντάν» – απειλητική αναφορά στο κύμα των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του προηγούμενου προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ύστερα από την άρνησή του να υπογράψει την επίμαχη συμφωνία με την Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο κατέθεσε χθες νομοσχέδιο που καθιερώνει ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης στις εξεγερμένες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας και προβλέπει εκλογές για την ανάδειξη τοπικών αρχών στις 9 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι προσπάθειες για πολιτική επίλυση της κρίσης δοκιμάζονται από τις νέες εχθροπραξίες στην περιοχή του Ντονέτσκ. Eξι άμαχοι και αδιευκρίνιστος αριθμός στρατιωτών σκοτώθηκαν στη διάρκεια των χθεσινών συγκρούσεων γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή