Διαβουλεύσεις για νέα κυβέρνηση στη Σουηδία

Διαβουλεύσεις για νέα κυβέρνηση στη Σουηδία

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Στο δύσκολο έργο του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας αποδύεται από χθες ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Στέφαν Λέβεν, έχοντας δεσμευθεί να αποκλείσει από τις συνομιλίες αυτές το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι σύμμαχοί τους εξασφάλισαν την πρώτη θέση στις εκλογές της Κυριακής με 43,6% των ψήφων, ενώ την απερχόμενη Κεντροδεξιά συμμαχία ψήφισε 39,4% των Σουηδών.

Την έκπληξη των εκλογών πραγματοποίησαν, όμως, οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες, που εξασφάλισαν 13% των ψήφων. Το κόμμα μπήκε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο το 2010 με 20 βουλευτές. Το ποσοστό του κόμματος στις εκλογές της Κυριακής σημαίνει ότι στη νέα Βουλή θα διαθέτει 47 έδρες.

Το φαινόμενο της εκλογικής ενίσχυσης της Ακροδεξιάς στη Σουηδία συνδέεται με την αυξανόμενη ανησυχία του κοινού για την εισροή μεταναστών, που αναμένονται να φθάσουν τις 90.000 για το 2014. Το εκλογικό ποσοστό των Δημοκρατών αποτελεί προσωπικό θρίαμβο για τον 35χρονο ηγέτη του κόμματος Τζίμι Οκεσον, υπογραμμίζοντας την επιτυχία του να μετατρέψει την εικόνα του κόμματος από μια ρατσιστική, βίαιη ομάδα σε αξιόπιστο κομματικό μηχανισμό.

Την αντιμεταναστευτική ιδεολογία των Δημοκρατών απορρίπτει, όμως, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Σουηδίας, καθώς αντιβαίνει στη σουηδική παράδοση ανεκτικότητας και φιλοξενίας. Το ποσοστό των Σουηδών Δημοκρατών υποχρεώνει, ωστόσο, τους Σοσιαλδημοκράτες να αναζητήσουν κυβερνητικό εταίρο μεταξύ των κομμάτων της απερχόμενης κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή