Επικύρωση συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας

Επικύρωση συμφωνίας σύνδεσης Ε.Ε. – Ουκρανίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χθες στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο επικυρώθηκε η εμπορική και πολιτική συμφωνία-ορόσημο με την Ουκρανία, αυτή που ήταν και ο βασικός λόγος που προκάλεσε την αντιπαράθεση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πέρυσι τον χειμώνα. Την ίδια στιγμή στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, 355 βουλευτές από τους 450 ψήφιζαν την ίδια αυτή συμφωνία τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ευρωπαϊκή φιλοδοξία της χώρας μετά 10 μήνες εχθροπραξιών στα ανατολικά της σύνορα. Οι ψηφοφορίες έγιναν την ίδια στιγμή και τα δύο Κοινοβούλια συνδέθηκαν με τηλεοπτική σύνδεση.

Μιλώντας στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υπενθύμισε τις χιλιάδες ζωές που έχουν χαθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των εχθροπραξιών και κάλεσε τους Ευρωπαίους να δώσουν στη χώρα του μία προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. Λίγα λεπτά μετά την ομιλία του Ποροσένκο, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας υιοθέτησε μια δήλωση υποστηρίζοντας ότι με την επικύρωση της σύνδεσης με την Ε.Ε. και τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η χώρα πια έχει μπει σε μία τροχιά για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενώ μετά την ψηφοφορία, οι Ουκρανοί βουλευτές εξέφρασαν τη χαρά τους τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο στο Κοινοβούλιο.

Πίσω στο Στρασβούργο, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές ο επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κάρελ ντε Γκουχτ δήλωσε ότι οι εξαγωγές της Ουκρανίας προς την Ε.Ε. έχουν αυξηθεί 15% μετά τη συμφωνία του Μαΐου που δημιουργεί ευκολότερες συνθήκες εμπορικής συναλλαγής μεταξύ των δύο. Πιο συγκεκριμένα, η Ε.Ε. και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι της Ουκρανίας. Τον Μάιο η Ε.Ε. άνοιξε μονομερώς την πρόσβαση στην αγορά για τα ουκρανικά αγαθά έτσι ώστε να δώσει μια ώθηση στην οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε ιδιαίτερη ύφεση.

Χρονοδιαγράμματα

Η συμφωνία επίσης προβλέπει τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των εργαζομένων, διευκολύνει τις μετακινήσεις χωρίς βίζα, ενώ ορίζει λεπτομερή χρονοδιαγράμματα για την Ουκρανία προκειμένου να μεταφέρει και να εφαρμόσει συγκεκριμένα τμήματα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στην εθνική νομοθεσία της. Η συμφωνία θα τεθεί σε πλήρη νομική ισχύ, όταν επικυρωθεί απ’ όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, έχει επικυρωθεί από έξι χώρες. Μπορεί, ωστόσο, να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης απ’ όλα τα κράτη-μέλη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν σήμερα στις εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. με την Ουκρανία, και οι οποίες στην ουσία ανοίγουν την αγορά της Ε.Ε. στην Ουκρανία. Η οποιαδήποτε απόφαση, ωστόσο, για την παράταση ισχύος αυτών των διατάξεων θα χρειαστεί να λάβει και τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή