Κύμα Τούρκων ισλαμιστών στο ISIS

Κύμα Τούρκων ισλαμιστών στο ISIS

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του βουτηγμένος στα ναρκωτικά σε μία από τις φτωχότερες γειτονιές της τουρκικής πρωτεύουσας, ο Τζαν θεώρησε ότι δεν είχε πολλά να χάσει πηγαίνοντας λαθραία στη Συρία μαζί με 10 καλούς του φίλους για να ενταχθεί στην πιο ακραία τζιχαντιστική οργάνωση του κόσμου.

«Οταν πολεμάς εκεί είναι σαν να βρίσκεσαι σε παραζάλη» είπε ο Τζαν. «Ολοι φωνάζουν o Θεός είναι μεγάλος και αυτό σου δίνει θεϊκή δύναμη να σκοτώσεις τον εχθρό χωρίς να σε νοιάζουν τα αίματα και τα σφαγμένα κορμιά», λέει. Η Τουρκία είναι ένας από τους σταθερούς τροφοδότες του ISIS με ξένους μαχητές, καθώς στη χώρα αυτή υπάρχει υπόγειο ρεύμα ισλαμιστικής δυσαρέσκειας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι Τούρκοι που έχουν ενταχθεί στον ISIS μπορεί να φθάνουν τους 1.000, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να αστυνομεύσει καλύτερα τα σύνορα, ώστε να μην εισέρχονται μαχητές στη Συρία και να μην εξάγει ο ISIS μέσω Τουρκίας το πετρέλαιο από τα κοιτάσματα που ελέγχει.

Επικαλείται τους ομήρους

Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει λάβει αποφασιστικά μέτρα, επικαλούμενη τους 49 Τούρκους ομήρους που έπεσαν στα χέρια του ISIS μετά την πτώση της Μοσούλης. Οι επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης σημειώνουν ότι η πολιτική των ανοικτών συνόρων που εφάρμοσε στα πρώτα χρόνια του συριακού εμφυλίου υπήρξε καθοριστική για την άνοδο του ISIS. Προς απογοήτευση των Αμερικανών αξιωματούχων, δεν υπέγραψε το κείμενο της περασμένης εβδομάδας με το οποίο χώρες της περιοχής δεσμεύονταν να λάβουν «τα κατάλληλα μέτρα» εναντίον της οργάνωσης.

Το Χατζιμπαϊράμ, υποβαθμισμένη συνοικία της Αγκυρας, είναι γόνιμο έδαφος για τη στελέχωση του ISIS. Το μοναδικό σχολείο της περιοχής κατεδαφίστηκε πέρυσι στα πλαίσια εργασιών ανάπλασης. «Στη γειτονιά έχουμε επτά τζαμιά αλλά ούτε ένα σχολείο» είπε ο Μεχμέτ Αραμπατσί, που εργάζεται στη διανομή κρατικής βοήθειας στους φτωχούς.

«Οι ζωές των παιδιών εδώ είναι τόσο άδειες που αρπάζουν οποιαδήποτε ευκαιρία για δράση». Ο ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος της περιοχής δεν κρύβει την επιθυμία του να στείλει τους γιους του στη Ράκα, την «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών, όταν μεγαλώσουν «για να ζήσουν μια ζωή πειθαρχίας, σύμφωνα με τις εντολές του Θεού και να ανταμειφθούν γι’ αυτό».

Γύρισε μετανιωμένος

Ο Τζαν, όμως, που γύρισε στη γειτονιά έπειτα από τρεις μήνες, με δύο από τους αρχικούς δέκα φίλους, ήταν βαθιά μετανιωμένος. «Ο ISIS είναι βάρβαρος» λέει. «Ερμηνεύει το κοράνι όπως τον συμφέρει, το κοράνι ποτέ δεν είπε σε μουσουλμάνους να σκοτώνουν μουσουλμάνους». «Οταν πολεμάς, παίρνεις 150 δολάρια την ημέρα. Και όλα τα άλλα είναι δωρεάν, οι μαγαζάτορες τα δίνουν όλα τζάμπα επειδή φοβούνται».

Η κυβέρνηση αδιαφορεί

Η περίπτωση ενός 14χρονου που επέστρεψε τον Ιούνιο στο Χατζιμπαϊράμ αφού τραυματίστηκε στη Ράκα προξένησε το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης αλλά όχι και των αρχών. Ο πατέρας του είπε ότι δεν έγινε καμία σχετική έρευνα. «Είναι σαφές ότι στην Αγκυρα και αλλού στήνονται κέντρα στρατολόγησης, αλλά η κυβέρνηση δείχνει να αδιαφορεί» είπε ο ερευνητής του ινστιτούτου RUSI, Ααρον Στάιν.

«Φαίνεται ότι το μίσος προς τον Ασαντ και οι αποχρώσεις με τις οποίες αντιμετωπίζουν το ριζοσπαστικό ισλάμ έχουν οδηγήσει σε κοντόφθαλμη πολιτική με σοβαρές επιπτώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή