Νόμος αυτοδιάθεσης ρωσόφωνων περιοχών

Νόμος αυτοδιάθεσης ρωσόφωνων περιοχών

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Σε αντιδιαστολή με τις θριαμβολογίες σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης Ουκρανίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε κλίμα μυστικότητας ψηφίσθηκαν χθες το πρωί από το Κοινοβούλιο του Κιέβου δύο νομοσχέδια που προβλέπουν διευρυμένη ανεξαρτησία για τις ανυπότακτες ρωσόφωνες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας.

Το ένα νομοσχέδιο προβλέπει την αυτοδιάθεση των ρωσόφωνων περιοχών για μεταβατικό χρονικό διάστημα τριών ετών, καθώς και τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών μέσα στον Νοέμβριο. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν σημαντική βελτίωση αυτών που είχε καταθέσει τον Ιούνιο η προεδρία του Κιέβου και περιορίζονταν στη μεταβίβαση των δικαστικών και αστυνομικών αρμοδιοτήτων στις τοπικές αρχές.

Αμνηστία υπό όρους

Το δεύτερο νομοσχέδιο, που ψήφισε χθες η Βουλή του Κιέβου, προσφέρει αμνηστία σε όσους ενεπλάκησαν στην ένοπλη διένεξη στα ανατολικά της χώρας. Από την αμνηστία, όμως, εξαιρούνται όσοι διέπραξαν ανθρωποκτονίες, δολιοφθορά, βιασμούς, απαγωγές και τρομοκρατικές ενέργειες. Ο νόμος δεν αμνηστεύει επίσης όσους αποπειράθηκαν να σκοτώσουν Ουκρανούς αστυνομικούς ή στρατιώτες. Το εδάφιο αυτό αποκλείει το σύνολο σχεδόν των ρωσόφωνων Ουκρανών που πήραν τα όπλα εναντίον του Κιέβου. Η απόφαση των μελών της Βουλής του Κιέβου να συζητήσουν τους δύο νόμους κεκλεισμένων των θυρών αποδεικνύει πόσο πολιτικά ευαίσθητο είναι το θέμα της αυτονομίας της Αν. Ουκρανίας. Σχολιάζοντας την ψήφο της ουκρανικής Βουλής, ο επικεφαλής των ρωσόφωνων αυτονομιστών Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο δήλωσε χθες στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA-Novosti ότι η ηγεσία του αποσχιστικού κινήματος θα μελετήσει προσεκτικά τα προτεινόμενα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή