Πιέσεις σε Ομπάμα για χερσαίες δυνάμεις σε Συρία, Ιράκ

Πιέσεις σε Ομπάμα για χερσαίες δυνάμεις σε Συρία, Ιράκ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Εντείνονται οι εσωτερικές πιέσεις προς τον Μπαράκ Ομπάμα για πιο δυναμική στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς και δεύτερο στέλεχος της στρατιωτικής ηγεσίας αποφαίνεται ότι δεν αρκούν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», υπαινισσόμενο ότι είναι πιθανό να χρειαστεί εμπλοκή και χερσαίων δυνάμεων.

Μιλώντας στο περιθώριο της Διάσκεψης Ευρωπαϊκών Στρατών στο Βισμπάντεν της Γερμανίας, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Ρέι Οντιέρνο, δήλωσε ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ κατάφεραν να σταματήσουν την επέλαση των τζιχαντιστών στο Ιράκ, αλλά «δεν μπορούν να φέρουν την τελική λύση».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος διετέλεσε διοικητής των δυνάμεων της χώρας του στο Ιράκ από το 2008 έως το 2010, εκτίμησε ότι «χρειάζονται χερσαίες δυνάμεις ικανές να καταδιώξουν, να καταστρέψουν και τελικά να νικήσουν» τους τζιχαντιστές, προσθέτοντας ότι θα ήταν καλύτερο να είχαν μείνει αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ «ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει εκεί κάτω».

Μία ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, είχε θέσει για πρώτη φορά ζήτημα συμμετοχής χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στην εκστρατεία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων για διαφορά απόψεων μεταξύ Λευκού Οίκου και Πενταγώνου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανού προέδρου, Τζος Ερνεστ, δήλωσε ότι ο στρατηγός Ντέμπσι «αναφερόταν σε ένα υποθετικό σενάριο, σε μια μελλοντική κατάσταση η οποία θα τον υποχρέωνε να κάνει ανάλογες προτάσεις».

Απάντηση Ομπάμα

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα έθεσε τέλος στη σύγχυση γύρω από τη στρατηγική του με τη χθεσινή του ομιλία στην Τάμπα της Φλόριντα, όπου επισκέφθηκε την κεντρική διοίκηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

«Θέλω να είμαι σαφής. Οι αμερικανικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ δεν εμπλέκονται και δεν πρόκειται να εμπλακούν σε χερσαίες επιχειρήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο ρόλος των ΗΠΑ περιορίζεται στα αεροπορικά πλήγματα, στην εκπαίδευση των ιρακινών στρατευμάτων και στην οικοδόμηση διεθνούς συνασπισμού.

Στο μεταξύ, το συριακό καθεστώς του προέδρου Ασαντ ζήτησε από την Ουάσιγκτον συντονισμό προσπαθειών στην εκστρατεία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», προσκαλώντας τους ηγέτες του Κογκρέσου στη Δαμασκό. Η πρόταση αυτή διατυπώνεται σε επιστολή του προέδρου της συριακής Βουλής Μοχάμεντ Τζιχάντ αλ Λαχάμ προς τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ και την επικεφαλής των Δημοκρατικών Νάνσι Πελόζι, και φέρνει σε δυσχερή θέση την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει την ανατροπή του Ασαντ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή