Στο έλεος των φυλάρχων η Λιβύη

Στο έλεος των φυλάρχων η Λιβύη

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χείλη του χάους κρέμεται η Λιβύη, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να ερίζουν για κάθε σπιθαμή εδάφους. Χαρακτηριστικά, ο απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Μπερναντίνο Λεόν, προειδοποίησε ότι η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται διαρκώς και η χώρα βρίσκεται στο κατώφλι του εμφυλίου σπαραγμού, ενώ και ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε διεθνές συνέδριο για την κατάσταση στη Λιβύη δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου ανάλογου με αυτόν της Συρίας. Ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο επεσήμανε, επίσης, ότι υπάρχει ακόμα χρόνος ώστε να αποτραπούν οι εξτρεμιστές από την ανάληψη του απολύτου ελέγχου της χώρας.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και το Κοινοβούλιο έχουν από τα τέλη Αυγούστου μετεγκατασταθεί στο Τομπρούκ στα ανατολικά, καθώς οι δυνάμεις της Μισράτα ελέγχουν την πρωτεύουσα Τρίπολη. Οι Αρχές έχουν χάσει ολοκληρωτικά τον έλεγχο αυτών των ομάδων αλλά και της «Λιβυκής Αυγής», του ισλαμιστικού συνασπισμού που κατέλαβε το αεροδρόμιο της Τρίπολης τον περασμένο μήνα έπειτα από πολλές εβδομάδες σκληρότατων μαχών.

Την ίδια στιγμή τις ισλαμιστικές δυνάμεις μάχονται οι δυνάμεις του Χαλίφα Μπελκασίμ Χέφτερ, ενός Λίβυου στρατηγού, πρώην στενού συνεργάτη του Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος εκτός των άλλων έλαβε μέρος στο πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία τον Καντάφι το 1969. Παρ’ όλα αυτά, ο Χέφτερ συμμετείχε στις ομάδες που ανέτρεψαν τον Καντάφι κατά τον εμφύλιο πόλεμο του 2011. Τώρα μάχεται εναντίον του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου και των ισλαμιστών φονταμενταλιστών.

Την περασμένη Δευτέρα αεροπλάνα αγνώστου ταυτότητος κατέφεραν τέσσερα αεροπορικά πλήγματα κοντά στην πρωτεύουσα, προκαλώντας τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων πέντε, σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Λυβικής Αυγής». Οι βομβαρδισμοί στόχευαν την πόλη Γκαριάν, περίπου 100 χλμ. από την Τρίπολη. Δεν πρόκειται όμως για τις πρώτες αεροπορικές επιδρομές. Ανάλογες είχαν πραγματοποιηθεί και τον περασμένο Αύγουστο, μόνο που τότε, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, για αυτές ευθύνονταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης, τα αεροσκάφη είχαν στο στόχαστρο τις αποθήκες πυρομαχικών της «Λιβυκής Αυγής». Την ευθύνη για την αεροπορική επιδρομή ανέλαβε ο Χαλίφα Χέφτερ ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά των ισλαμιστών και στη Βεγγάζη. Ωστόσο, διεθνείς αναλυτές αμφισβητούν ότι ο πρώην συνεργάτης του Καντάφι μπορεί να καταφέρει αεροπορικά χτυπήματα από τις βάσεις του. Την ίδια ώρα, οι ισλαμιστές αποπειρώνται να ανακαταλάβουν το πολιτικό και στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης από τα κυβερνητικά στρατεύματα, που έχουν συστρατευτεί με τις δυνάμεις του Χέφτερ.

Eνα σημαντικό πλήγμα για τη χώρα ήταν ο βομβαρδισμός με ρουκέτες των αποθηκών πετρελαίου στο κοίτασμα El Sharara, που είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση παραγωγής πετρελαίου της Λιβύης.

Η Λιβύη, όμως, φαίνεται να είναι και πεδίο αντιπαράθεσης ξένων δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός της χώρας Αμπντουλάχ αλ Θίνι κατηγόρησε την Κυριακή το Κατάρ ότι εμπλέκεται στα εσωτερικά ζητήματα της Λιβύης και το Σουδάν ότι εξοπλίζει τις παραστρατιωτικές ομάδες.

Τέλος, η Αίγυπτος, η οποία έχει κοινή μεθόριο με τη Λιβύη, θεωρεί άκρως επικίνδυνο φαινόμενο την ενίσχυση των ομάδων των φονταμενταλιστών και φοβάται ότι μπορεί να αποτελέσουν δεξαμενή μαχητών αλλά και διακίνησης όπλων προς το Κάιρο. Η σημερινή κυβέρνηση της Αιγύπτου, μάλιστα, ζήτησε από τη συμμαχία κρατών κατά του «Ισλαμικού Κράτους» να πολεμήσουν και τις παραστρατιωτικές ισλαμιστικές ομάδες της Λιβύης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή