Η Τουρκία θα στηρίξει την εκστρατεία

Η Τουρκία θα στηρίξει την εκστρατεία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η χώρα μπορεί να παράσχει στρατιωτική ή επιμελητειακή υποστήριξη στην εκστρατεία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», την οποία καλωσόρισε. Τις τελευταίες εβδομάδες, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους με τις αμφισημίες στη στάση της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, η Τουρκία φέρει το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης του ΙSIS. «Η Τουρκία έχει υποφέρει πολλά και έχει επωμισθεί τη μερίδα του λέοντος των συνολικών βαρών. Χρειάστηκε να οργανώσουμε τον εντοπισμό και την απέλαση πάνω από 1.000 ξένων τρομοκρατών μαχητών, καταγόμενων από τουλάχιστον 75 χώρες», είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέδριο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πολλοί από τους ξένους τζιχαντιστές που σπεύδουν να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS φθάνουν στη Συρία και στο Ιράκ μέσω Τουρκίας.

«Η Τουρκία είναι μέρος αυτού του συνασπισμού και θα ενταχθεί στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Στις αρχές του συριακού εμφυλίου, η Τουρκία αντιμετώπιζε με θετικό βλέμμα το ISIS, ως αντίπαλον δέος τόσο απέναντι στην κυβέρνηση Ασαντ, της οποίας την ανατροπή επιθυμεί, όσο και απέναντι στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι συνεργάζονται στενά με το τουρκικό PKK. Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες τα χέρια της Αγκυρας ήταν δεμένα εξαιτίας της ομηρίας δεκάδων Τούρκων που έπεσαν στα χέρια του ΙSIS όταν κατέλαβε το τουρκικό προξενείο της Μοσούλης. Οι όμηροι απελευθερώθηκαν το Σάββατο, ύστερα από συμφωνία που προέβλεπε αποφυλάκιση μελών του ISIS.

«Αντιμετωπίζω τα αεροπορικά πλήγματα με θετικό τρόπο», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη. «Θα ήταν σφάλμα αν σταματούσαν». Κατά τη χθεσινή έναρξη των βομβαρδισμών, η Τουρκία δεν επέτρεψε τη χρήση της βάσης Ιντσιρλίκ παρά μόνο για απογείωση αναγνωριστικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που δεν φέρουν όπλα. Ομως, ερωτηθείς για το πώς μπορεί η Τουρκία να συνεισφέρει στην επιχείρηση, ο Ερντογάν είπε ότι αυτό μπορεί να αφορά «όλα τα είδη υποστήριξης, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής και πολιτικής. Εχει να κάνει με την πολιτική υποστήριξη και με τη στήριξη στον τομέα της επιμελητείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή