Γερμανία: Έφοδοι σε σπίτια ριζοσπαστών ισλαμιστών

Γερμανία: Έφοδοι σε σπίτια ριζοσπαστών ισλαμιστών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι γερμανικές αρχές προχώρησαν σήμερα σε εφόδους σε ένα τέμενος και ένα ισλαμικό κέντρο καθώς και σε διαμερίσματα ριζοσπαστών ισλαμιστών σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, για να εντοπίσουν υπόπτους για σχέσεις με τζιχαντιστές στη Συρία. Οι ύποπτοι, που ανήκουν στο ιδιαίτερα συντηρητικό σουνιτικό κίνημα των Σαλαφιστών, είναι από 23 έως 36 ετών και σύμφωνα με τις αρχές σχεδίαζαν να διαπράξουν μια επίθεση. Ωστόσο, ουδείς συνελήφθη.

 «Δεν θα παραμείνουμε άπραγοι θεατές καθώς τα τάγματα θανάτου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ λαμβάνουν υποστήριξη από τη Γερμανία», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γιοάχιμ Χέρμαν, ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σχετικά με την επιχείρηση. Οι έφοδοι έγιναν μερικές ώρες αφού οι ΗΠΑ και αραβικές χώρες εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και ενός βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.

 Τουλάχιστον 400 Γερμανοί υπήκοοι έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν στις δυνάμεις του ΙΚ. Η κυβέρνηση της χώρας έθεσε εκτός νόμου αυτόν τον μήνα την οργάνωση, αλλά και κάθε ενέργεια για την προβολή ή την υποστήριξή της, όπως και τα σύμβολά της.

Στις εφόδους οι αστυνομικοί κατάσχεσαν υπολογιστές, σκληρούς δίσκους και δεδομένα από ένα διαμέρισμα στην πόλη Φιρτ και τρία στη Νυρεμβέργη, στη νότια Γερμανία, όπου έκαναν επίσης έφοδο σε ένα τέμενος και ένα ισλαμικό κέντρο. Έναν ακόμη έρευνα σε ένα διαμέρισμα στη Βόννη, στη δυτική Γερμανία, και δύο διαμερίσματα στη Βάιχε, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα πιστεύουν ότι οι ύποπτοι συγκέντρωναν χρήματα για να στείλουν ένα ασθενοφόρο από τη Γερμανία στη Συρία. Μόλις το όχημα έφτανε στη χώρα της Μέσης Ανατολής, θα μετατρεπόταν για στρατιωτική χρήση με την εγκατάσταση ενός βαρέος πολυβόλου σε αυτό. Οι ύποπτοι συνέβαλαν εξάλλου στην αποστολή οχημάτων στη Συρία για χρήση από το ΙΚ, δήλωσε ο Χέρμαν. Την περασμένη εβδομάδα Γερμανοί μουσουλμάνοι σε τουλάχιστον 2.000 τεμένη καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους σε μια ημέρα προσευχής σε όλη τη χώρα κι ορκίστηκαν να ανακόψουν το κύμα νέων που σκοπεύουν να ενταχθούν σε ριζοσπαστικές ομάδες στη Συρία και το Ιράκ. Οι αρχές στη Γερμανία αναμένεται να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη κατά τουλάχιστον 30 προσώπων που θεωρούνται τζιχαντιστές κι έχουν επιστρέψει στη χώρα από τη Συρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή