Εβδομάδες βομβαρδισμών δεν έδιωξαν τους τζιχαντιστές

Εβδομάδες βομβαρδισμών δεν έδιωξαν τους τζιχαντιστές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από έξι εβδομάδες αμερικανικών βομβαρδισμών, οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις δεν έχουν πετύχει να εκτοπίσουν τους σουνίτες εξτρεμιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («Ι.Κ.») από τα εδάφη που κατέλαβαν, εν μέρει λόγω του δισταγμού σημαντικών σουνιτικών φατριών να εμπλακούν στη διένεξη.

Παρότι οι αεροπορικές επιχειρήσεις μοιάζουν να διέκοψαν την προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» προς τη Βαγδάτη, οι μαχητές του ιερού πολέμου συνεχίζουν να ταπεινώνουν τα ιρακινά στρατεύματα στο πεδίο της μάχης. Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι η κωμόπολη Σιχάρ έπεσε στα χέρια του εχθρού και ότι είχε χάσει επαφή με πολλές εκατοντάδες στρατιώτες της που βρίσκονταν περικυκλωμένοι εδώ και μία εβδομάδα στο στρατόπεδό τους, βόρεια της Φαλούτζα στην επαρχία Ανμπάρ.

Κατάληψη στρατοπέδου

Σύμφωνα με βουλευτή της αντιπολίτευσης, περισσότεροι από 300 στρατιώτες σκοτώθηκαν μετά την κατάληψη του στρατοπέδου Σακλαουίγια από το «Ισλαμικό Κράτος». «Δεν είχαν καθόλου τρόφιμα. Αναγκάσθηκαν να πιουν αλμυρό νερό», ανέφερε ένας από τους ελάχιστους διασωθέντες, σε βίντεο που κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο. Η τύχη των πολιορκημένων υπήρξε φρικτή. Ιλη αρμάτων μάχης του κυβερνητικού στρατού κατάφερε να προσεγγίσει στα 500 μέτρα την είσοδο του στρατοπέδου. Οι πολιορκημένοι, πιστεύοντας ότι σώθηκαν, άνοιξαν τις πύλες, εγκατέλειψαν τις οχυρώσεις τους και έτρεξαν προς το μέρος των ενισχύσεων, για να δεχθούν όμως δριμεία επίθεση από τους καλά κρυμμένους τζιχαντιστές, που τους αποδεκάτισαν.

Πίσω από τα προβλήματα του κυβερνητικού στρατού κρύβεται η επίμονα εφεκτική στάση που τηρούν οι μεγαλύτερες σουνιτικές φατρίες, παρά τους εκπεφρασμένους πόθους της Βαγδάτης και της Ουάσιγκτον για εμπλοκή τους στον πόλεμο κατά των εξτρεμιστών.

Πριν από επτά χρόνια, οι σουνίτες της επαρχίας Ανμπάρ είχαν εκδιώξει τους μαχητές της Αλ Κάιντα με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού. Η επιχείρηση αυτή είχε ονομασθεί «σουνιτική αφύπνιση». Η αποξένωση των σουνιτικών φατριών από την αυταρχική σιιτική κυβέρνηση Μαλικί, όμως, άνοιξε τον δρόμο στην επάνοδο των εξτρεμιστών.

Διστακτικοί οι φύλαρχοι

Παρά την ανάδειξη νέου, μετριοπαθούς σιίτη πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Χάιντερ αλ Αμπάντι, οι πανίσχυροι σουνίτες φύλαρχοι του Κεντρικού Ιράκ παραμένουν διστακτικοί, εκφράζοντας παράπονα για την αδιαφορία που επιδεικνύουν τα κυβερνητικά στρατεύματα και κυρίως το πυροβολικό, για τους αμάχους.

Ακόμη και με την ενεργό στήριξη δυτικών αεροσκαφών, η πρώτη γραμμή των μαχών δεν έχει μετατοπισθεί σημαντικά, ενώ οι σουνιτικές περιοχές παραμένουν εχθρικές ζώνες για την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή