Φόβοι για την ασφάλεια Ομπάμα μετά την εισβολή ψυχοπαθούς

Φόβοι για την ασφάλεια Ομπάμα μετά την εισβολή ψυχοπαθούς

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σημαντικά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της φύλαξης του Λευκού Οίκου δημιουργεί η σύλληψη του 42χρονου ψυχικά διαταραγμένου βετεράνου Ομάρ Χοσέ Γκονζάλες, ο οποίος πήδηξε άοπλος τα ξημερώματα του Σαββάτου πάνω από το κιγκλίδωμα της προεδρικής κατοικίας, για να τρέξει μερικές δεκάδες μέτρα στο γρασίδι, προτού συλληφθεί. Σύμφωνα με τις Αρχές, στο αυτοκίνητο του Γκονζάλες βρέθηκαν 800 σφαίρες και ένα μαχαίρι, αν και ο ύποπτος δεν βρέθηκε να κατέχει όπλο. Η εισβολή του Γκονζάλες τον έφερε πολύ κοντά στο κτίριο του Λευκού Οίκου, αφού είχε καλύψει τρέχοντας απόσταση 70 περίπου μέτρων, χωρίς κανείς να τον έχει σταματήσει.

Παρότι το συγκεκριμένο κρούσμα δεν απείλησε τη ζωή του προέδρου ή των επισκεπτών της «εκτελεστικής έπαυλης», όπως ονομαζόταν ο Λευκός Οίκος μέχρι τη δεκαετία του 1910, αποκάλυψε σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας, επιβεβαιώνοντας το πόρισμα παλιότερης έρευνας, που δημοσιεύθηκε σε χθεσινό άρθρο της εφημερίδας «Washington Post».

Η έρευνα της δεκαετίας του 1990, που πραγματοποιήθηκε από την ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα «Δύναμη Δέλτα» του αμερικανικού στρατού, είχε διαπιστώσει ότι η δύναμη ασφαλείας του Λευκού Οίκου θα ήταν ανίκανη να σταματήσει ομάδα έξι με οκτώ ατόμων, που θα σκαρφάλωνε ταυτόχρονα τα κιγκλιδώματα του κήπου.

Σύμφωνα με εναλλακτικό σενάριο της έρευνας, ο ίδιος αριθμός εισβολέων θα είχε καλές πιθανότητες να φθάσει στον Λευκό Οίκο εάν προσγειωνόταν με μικρό αεροσκάφος στον κήπο της προεδρικής κατοικίας. Παρότι ορισμένοι από τους εισβολείς θα έπεφταν κάτω από τα πυρά των φρουρών, τουλάχιστον δύο ή τρεις θα έμεναν ζωντανοί, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς της «Δύναμης Δέλτα», ώστε να ολοκληρώσουν την επίθεση. Η αληθοφάνεια του σεναρίου αυτού αποδείχθηκε το 1994, όταν κλεμμένο μικρό αεροσκάφος συνετρίβη στον κήπο του Λευκού Οίκου, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μπιλ Κλίντον.

Η έκθεση της «Δύναμης Δέλτα» οδήγησε στη δημιουργία ειδικού κλιμακίου άμεσης επέμβασης. Η ολιγομελής αυτή ομάδα έχει εκπαιδευτεί στη χρήση πολεμικών όπλων, ενώ επικουρείται από δεύτερη ομάδα με πολιτικά ρούχα, που ελέγχει διακριτικά τους επισκέπτες και τους πεζούς έξω από την προεδρία. Οι σκληρές περικοπές δαπανών, που επιβλήθηκαν στις αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες, δεν άφησαν αλώβητο τον Λευκό Οίκο. Σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσει κεφάλαια, η αρμόδια για τη φύλαξη του προέδρου Μυστική Υπηρεσία επέλεξε να προσλάβει 100 πράκτορες λιγότερους από το σύνολο των 1.420, που προβλέπει το καταστατικό του Λευκού Οίκου.

Την ίδια στιγμή, οι αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας καλύπτονται από το αριθμητικά ελλιπές προσωπικό, προκαλώντας σημαντική υποχώρηση του ηθικού και της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πρακτόρων.

Τον πρώτο φράκτη γύρω από τον Λευκό Οίκο τοποθέτησε το 1808 ο πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον. «Σκοπός του ήταν να κρατάει τα κοπάδια έξω από τον κήπο», λέει ο Ουίλιαμ Μπούσονγκ, επικεφαλής της ιστορικής υπηρεσίας της προεδρίας.Στα τέλη της δεκαετίας του 1890, ο πρόεδρος Κλίβελαντ διέταξε την πλήρη περίφραξη του κήπου, αποκλείοντας το κοινό από αυτόν.

Στην απόφασή του κατέληξε ο πρόεδρος υπακούοντας στις εκκλήσεις της Πρώτης Κυρίας. Λίγες ημέρες νωρίτερα, παρέα γυναικών, που περιδιάβαζε τους κήπους του Λευκού Οίκου, είχε αρπάξει τη μικρή κόρη του προέδρου, που έπαιζε στο γρασίδι, από τα χέρια της μητέρας της, για να της εκφράσει την αγάπη της. Παρότι οι γυναίκες είχαν αγαθές προθέσεις, η Πρώτη Κυρία απαίτησε οι κήποι της εκτελεστικής έπαυλης να κλείσουν στο κοινό.

Τον Δεκέμβριο του 1941, η Μυστική Υπηρεσία πρότεινε στον πρόεδρο Φράνκλιν Ρούσβελτ τη δημιουργία αναχώματος τεσσάρων μέτρων ύψους κατά μήκος του φράχτη. Ο πρόεδρος αρνήθηκε την πρόταση της υπηρεσίας, τονίζοντας ότι η προεδρική κατοικία σε μία Δημοκρατία δεν μπορεί να μοιάζει με φρούριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή