Νεκροί οι απαγωγείς των τριών Ισραηλινών

Νεκροί οι απαγωγείς των τριών Ισραηλινών

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισραηλινοί ένοπλοι σκότωσαν στην πόλη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης δύο Παλαιστίνιους, υπόπτους για την απαγωγή και δολοφονία τριών Ισραηλινών εφήβων, τον περασμένο Ιούνιο – επεισόδιο, που έδρασε ως πυροκροτητής στον πρόσφατο πόλεμο της Γάζας.

Θύματα της ισραηλινής επιδρομής υπήρξαν ο 32χρονος Αμπέρ Αμπού Ισα και ο 29χρονος Μαρουάν Καουάσμεχ. Οι δύο άνδρες βρίσκονταν σε κρησφύγετο στη Χεβρώνα, όταν δέχθηκαν επιδρομή δυνάμεων της μυστικής υπηρεσίας Σιν Μπετ και ειδικών δυνάμεων του στρατού. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, στη διάρκεια της οποίας οι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ενώ νεαροί ομοεθνείς τους πετούσαν πέτρες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων. Οι συγκρούσεις παρατάθηκαν επί ώρες, ενώ οι Παλαιστίνιοι της Χεβρώνας κατέβηκαν σε γενική απεργία και χιλιάδες από αυτούς παραβρέθηκαν στην κηδεία των δύο ομοεθνών τους.

Το επεισόδιο της Χεβρώνας λίγο έλειψε να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων της παλαιστινιακής και της ισραηλινής πλευράς για μια μόνιμη ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας. Η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία βρισκόταν στο Κάιρο, όπου επρόκειτο να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, όταν πληροφορήθηκε τη δολοφονία των δύο ομοεθνών της. Αρχικά, οι Παλαιστίνιοι προσανατολίζονταν να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στη συνέχεια, όμως, αποφάσισαν να μείνουν στο τραπέζι των -έμμεσων- διαπραγματεύσεων, οι οποίες διεξάγονται με αιγυπτιακή μεσολάβηση.

Στα επίδικα ζητήματα περιλαμβάνονται η κατασκευή λιμανιού και η αποκατάσταση του αεροδρομίου στη Λωρίδα της Γάζας, η απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων και η μεταφορά της εξουσίας σε παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το τελευταίο αυτό ζήτημα θα αποτελέσει αντικείμενο άλλων διαβουλεύσεων μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή