Αστυνομικοί «χτένισαν» την Ευρώπη

Αστυνομικοί «χτένισαν» την Ευρώπη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Σε περισσότερες από χίλιες συλλήψεις και στην απελευθέρωση περίπου 30 παιδιών, θυμάτων τράφικινγκ, οδήγησε η ευρεία συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα, με στόχο τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος.

Στόχος των κατά τόπους διωκτικών υπηρεσιών, υπό την αιγίδα της υπηρεσίας Europol, ήταν συμμορίες διακινητών ανθρώπων, διαδικτυακού εγκλήματος, ναρκωτικών και διακινητές όπλων. Περισσότεροι από 20.000 αστυνομικοί συμμετείχαν στις επιχειρήσεις μεταξύ 15ης και 23ης Σεπτεμβρίου, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Αρχιμήδης».

«Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη συντονισμένη επίθεση στο οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη. Η κλίμακά της ήταν πρωτόγνωρη. Σχεδιάσαμε μια επιχείρηση ειδικά διαμορφωμένη για την πάταξη κυκλωμάτων επικίνδυνων εγκληματικών οργανώσεων», είπε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας, Europol, Ρομπ Ουέινραϊτ.

Αστυνομικά όργανα από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά και την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Κολομβία, τη Νορβηγία, τη Σερβία και την Ελβετία, συμμετείχαν στις 250 κατά τόπους επιχειρήσεις σε 300 πόλεις, λιμάνια και συνοριακά περάσματα της ηπείρου. Σύμφωνα με τον συντονιστή της ευρείας επιχείρησης, Ιταλό αρχηγό της αστυνομίας, Αλεσάντρο Πάνσα, η Μεσόγειος και τα Βαλκάνια βρίσκονταν στην κορυφαία θέση της επιχείρησης. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι Αρχές στον εντοπισμό και τη σύλληψη μελών κυκλωμάτων διαδικτυακού εγκλήματος, ειδικευμένων στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Σε μία από τις εφόδους που πραγματοποιήθηκαν, 30 παιδιά από τη Ρουμανία βρέθηκαν σε αυτοσχέδια φυλακή, έτοιμα να προωθηθούν σε κυκλώματα παιδικής πορνείας ή επαιτείας.

Πλαστά φάρμακα

Από τους εξονυχιστικούς ελέγχους για ναρκωτικά, οι Αρχές κατέσχεσαν 600 κιλά κοκαΐνης, 1,3 τόνο ινδικής κάνναβης και 200 κιλά ηρωίνης. Ιδιαίτερη εντύπωση στους αστυνομικούς έκανε παράνομο εργαστήριο παρασκευής πλαστών φαρμάκων, που διοχετεύονταν στην αγορά μέσω ιστοσελίδων πώλησης φθηνών φαρμάκων.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου της διακίνησης ανθρώπων, του τράφικινγκ, αποτελεί κύρια προτεραιότητα του ΟΗΕ, ο οποίος αφιερώνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά μέσα για τον σκοπό αυτό. Η σπουδή των ευρωπαϊκών υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της διακίνησης ανθρώπων και παράνομων ουσιών με προορισμό την Ευρώπη αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω του πολέμου σε Συρία και Ιράκ και του παρεπόμενου προσφυγικού κύματος που αυτός προκαλεί.

Παρότι η αντιμετώπιση του κύματος προσφύγων ανήκει στην αρμοδιότητα των υγειονομικών υπηρεσιών, η ενδεχόμενη παρουσία μαχητών του ιερού πολέμου μεταξύ των μεταναστών καθιστά επιτακτικό τον εντοπισμό, την καταγραφή και τον έλεγχο των ατόμων αυτών.

Την ίδια στιγμή, οι κυρώσεις που η Δύση επέβαλε στη Ρωσία προσφέρουν κίνητρο στις ήδη άριστα οργανωμένες ρωσικές εγκληματικές οργανώσεις να αναπληρώσουν το εμπορικό κενό αντλώντας κεφάλαια με το να προβούν στο σπάσιμο του εμπάργκο με τη διακίνηση ειδών πρώτης ανάγκης ή πετρελαίου.

Η έμφαση που δίνει η Europol στο τράφικινγκ αποσκοπεί επίσης στην απόσειση της εικόνας του άσπλαχνου «Φρουρίου Ευρώπη» που εκδιώκει με ωμότητα πρόσφυγες και μετανάστες. Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες αποσκοπούν με επιχειρήσεις, όπως ο «Αρχιμήδης», να στραφούν κατά των δικτύων εκμετάλλευσης και όχι κατά των θυμάτων των οργανώσεων αυτών, όπως είναι οι ιερόδουλες ή τα παιδιά-επαίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή