Ομπάμα: Με τη γλώσσα της δύναμης κατά των τζιχαντιστών

Ομπάμα: Με τη γλώσσα της δύναμης κατά των τζιχαντιστών

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Mπαράκ Ομπάμα δεσμεύθηκε χθες ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πιέζουν στρατιωτικά τους αντάρτες του «Ισλαμικού Κράτους» και παρότρυνε όσους εντάχθηκαν στην εξτρεμιστική οργάνωση στο Ιράκ και στη Συρία «να φύγουν από το πεδίο της μάχης όσο προλαβαίνουν».

Απευθυνόμενος στην 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ομπάμα είπε ότι το «Ισλαμικό Κράτος» πρέπει να καταστραφεί και απήυθυνε κάλεσμα για ένταξη στον αμερικανικό συνασπισμό. Πριν από την ομιλία του, οι ΗΠΑ είχαν εξαπολύσει τον τρίτο γύρο βομβαρδισμών στόχων του «Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ» από την αρχή της εβδομάδας.

«Η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν τέτοιοι δολοφόνοι είναι η γλώσσα της δύναμης. Γι’ αυτό οι ΗΠΑ θα εργαστούν με έναν ευρύ συνασπισμό ώστε να διαλύσουν αυτό το δίκτυο θανάτου», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να καταλάβουν στρατιωτικά καμία χώρα αλλά ότι «θα υποστηρίξουν τους Ιρακινούς και τους Σύρους που παλεύουν για να ανακτήσουν τις κοινότητές τους».

Εν συνεχεία τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα για μια ευρύτερη διαπραγμάτευση στην οποία οι μεγάλες δυνάμεις θα λύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά, με ευθύτητα και τιμιότητα, η μία απέναντι στην άλλη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όχι μέσω αντιπροσώπων που κραδαίνουν όπλα».

Αναφορικά με την ισραηλοπαλαιστινιακή σύρραξη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των Ισραηλινών «που είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τη σκληρή δουλειά της ειρήνης». «Αυτό αξίζει να συζητηθεί στο Ισραήλ», πρόσθεσε, ξεφεύγοντας από το γραπτό κείμενο της ομιλίας του. «Αλλά ας είμαστε σαφείς: το status quo στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα δεν είναι βιώσιμο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε αυτή την προσπάθεια», τόνισε, αναφερόμενος στην επιδίωξη της δημιουργίας δύο κρατών.

Παράλληλα, ο Ομπάμα έκανε λόγο για «ρωσική επιθετικότητα» στην Ευρώπη με αφορμή την Ουκρανία και είπε ότι αν η Ρωσία επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της διπλωματίας, τότε οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις και θα εμπλακούν σε διπλωματικές διαπραγματεύσεις όπως αυτές που οδήγησαν στον έλεγχο των πυρηνικών οπλοστασίων. «Σε τέτοιου είδους συνεργασία είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε, αν η Ρωσία αλλάξει στάση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε την κατάσταση στην Ουκρανία, το «Ισλαμικό Κράτος» και τον ιό Εμπολα στην Αφρική ως τους τρεις «νέους κινδύνους» για την παγκόσμια ασφάλεια, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα να συνεργαστεί για την καταπολέμηση της επιδημίας. «Αυτή τη στιγμή, η Αμερική στέλνει γιατρούς και επιστήμονες, καθώς και στρατό, για να βοηθήσει να τεθούν υπό έλεγχο τα κρούσματα του Εμπολα και να αναζητηθούν νέες θεραπείες. Αλλά χρειαζόμαστε μια ευρύτερη προσπάθεια για να σταματήσουμε μια ασθένεια που θα μπορούσε να σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες, να προξενήσει μεγάλο πόνο, να αποσταθεροποιήσει οικονομίες και να περάσει γρήγορα τα σύνορα», είπε.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, ο Ομπάμα είπε ότι υπάρχει τώρα η ευκαιρία επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις διεθνείς δυνάμεις, με στόχο να ξεπεραστούν οι διαφωνίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Το μήνυμά μου στην ηγεσία και τον λαό του Ιράν είναι απλό: Μην αφήσετε αυτή την ευκαιρία να χαθεί. Μπορούμε να βρούμε μια λύση που θα καλύψει τις ενεργειακές σας ανάγκες διαβεβαιώνοντας παράλληλα τον κόσμο ότι το πρόγραμμά σας είναι ειρηνικό».

Kάμερον – Ρουχανί

Χαρακτηριστική της διπλωματικής κινητικότητας γύρω από το θέμα του Ιράν, καθώς και των βημάτων προσέγγισης που έχουν γίνει ανάμεσα στην Τεχεράνη και στη Δύση, ήταν η συνάντηση χθες του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον με τον Ιρανό πρόεδρο Ρουχανί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Η ωριαία συνάντηση των δύο, στα γραφεία της βρετανικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ, αποτελεί την πρώτη συνάντηση κορυφής ανάμεσα σε ηγέτη της Βρετανίας και του Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Νωρίτερα είχε απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία κατήγγειλε την άνιση εκπροσώπηση ανερχόμενων χωρών σε διεθνείς οργανισμούς όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Η πρόεδρος της Βραζιλίας τόνισε ότι αν αυτό δεν αλλάξει, οι οργανισμοί αυτοί κινδυνεύουν να χάσουν τη διεθνή τους νομιμοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή