Στην καρδιά της Ευρώπης η απειλή του Ισλαμικού Κράτους

Στην καρδιά της Ευρώπης η απειλή του Ισλαμικού Κράτους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To Ιράκ έχει «αξιόπιστες» πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σχεδιάζουν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίου του δικτύου του μετρό στο Παρίσι ή τις ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι.

«Σήμερα, ενώ βρίσκομαι εδώ, λαμβάνω ακριβείς πληροφορίες από τη Βαγδάτη όπου υπήρξε (η) σύλληψη (κάποιων) προσώπων και ότι υπάρχουν δίκτυα που σχεδιάζουν μέσα από το Ιράκ να εξαπολύσουν επιθέσεις» επισήμανε σε μια μικρή ομάδα Αμερικανών δημοσιογράφων.

«Σχεδιάζουν να διαπράξουν επιθέσεις στα μετρό του Παρισιού και των ΗΠΑ» προσέθεσε ο ίδιος. «Από τις λεπτομέρειες που έχω λάβει, ναι, φαίνεται πως είναι αξιόπιστες» οι πληροφορίες αυτές. Ο Αμπάντι είπε ότι ενημερώθηκε σήμερα το πρωί στη Νέα Υόρκη. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι δε μπορεί να επιβεβαιώσει προς το παρόν τις πληροφορίες από τις γαλλικές και αμερικανικές αρχές.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός «κερδίζει» το Ισλαμικό Κράτος, επισημαίνοντας ότι η οργάνωση προφανώς εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, εθελοντές και όπλα και μετά τους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεών της στη Συρία και το Ιράκ.

«Το ερώτημά σας καταλήγει στο: “Πώς ξέρετε ότι κερδίζετε;” Και αυτό που σας λέω είναι ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να μπορέσουμε να το πούμε», δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζον Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

«Ακόμη και μετά από τις επιδρομές που εξαπολύσαμε, και (οι τζιχαντιστές) έχουν πληγεί, εξακολουθούν να έχουν χρηματοδότηση. Εξακολουθούν να έχουν εθελοντές. Εξακολουθούν να έχουν πολλά όπλα και οχήματα και την ικανότητα να μετακινούνται», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Κίρμπι σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που συμμετέχουν στον υπό τις ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών, διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο στις τελευταίες αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύθηκαν εναντίον θέσεων της οργάνωσης στη Συρία.

Τα 10 από τα 16 αεροπλάνα που βομβάρδισαν χθες Τετάρτη θέσεις του ΙΚ στο συριακό έδαφος ήταν σαουδαραβικά ή από τα Ηνωμένα Εμιράτα και έριξαν το 80% των πυραύλων και των βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στα πλήγματα αυτά, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή