Ταυτόχρονα πυρά κατά του ISIS

Ταυτόχρονα πυρά κατά του ISIS

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πόλεμος δημιουργεί αταίριαστα ζευγάρια, όπως μας υπενθυμίζει για άλλη μία φορά η διεθνής εκστρατεία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ» (ISIS). Η χθεσινή ημέρα ήταν αποκαλυπτική: οι τζιχαντιστές δέχθηκαν ταυτόχρονα πλήγματα από την αεροπορία των ΗΠΑ, τον στρατό του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ και τους Κούρδους μαχητές του κόμματος YPG, που αποτελεί συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ – μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης», σύμφωνα με την Ουάσιγκτον και την Αγκυρα.

Αυτή η άτυπη, αλλόκοτη συμμαχία σημείωσε σημαντική επιτυχία στη στρατηγικής σημασίας συριακή πόλη Κομπανί, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Οι δυνάμεις του YPG, που υπερασπίζονται σθεναρά την επί ένα δεκαήμερο πολιορκούμενη πόλη, κατάφεραν, ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις, να απωθήσουν τους τζιχαντιστές του ISIS σε απόσταση 10-15 χιλιομέτρων. Την προηγούμενη ημέρα, οι άνδρες του ISIS, υποστηριζόμενοι από τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, είχαν φτάσει σε απόσταση μόλις οκτώ χιλιομέτρων από την κουρδική πόλη. Ωστόσο, η κατάσταση παρέμενε επισφαλής και ο εκπρόσωπος του (αριστερών προσανατολισμών, όπως και το ΡΚΚ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν) YPG, Ρέντουρ Κσελίλ, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν τους Κούρδους μαχητές βομβαρδίζοντας τα τεθωρακισμένα των τζιχαντιστών. «Είμαστε απολύτως έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας εναντίον των τρομοκρατών και να διαβιβάσουμε στους συμμάχους λεπτομερείς πληροφορίες για τους κυριότερους εχθρικούς στόχους», προσέθεσε ο εκπρόσωπος των Κούρδων μαχητών. Σημειώνεται ότι το ΡΚΚ έχει καλέσει τους Κούρδους της Τουρκίας να σπεύσουν προς υπεράσπιση της πόλης Κομπανί, ενώ κατηγορεί την Αγκυρα ότι προσφέρει υπογείως στήριξη στο ISIS, κάτι που η τουρκική κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ ανακατέλαβε την πόλη Αντρα αλ Ομάλια, γύρω στα 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού, η οποία μέχρι χθες βρισκόταν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών ανταρτών. Μεταξύ αυτών, κεντρικό ρόλο έπαιζαν μαχητές της οργάνωσης Μέτωπο αλ Νούσρα, η οποία αποτελεί παρακλάδι της Αλ Κάιντα, και υπέστη επίσης πλήγματα από την αμερικανική αεροπορία. Μία ημέρα νωρίτερα, υπουργός της κυβέρνησης Ασαντ είχε δηλώσει ότι οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί εναντίον «τρομοκρατών» στο έδαφος της χώρας του κινούνταν «προς την ορθή κατεύθυνση».

Από την πλευρά της, η αμερικανική αεροπορία συνέχισε χθες τις επιδρομές εναντίον θέσεων του ISIS, συμπεριλαμβανομένων και διυλιστηρίων στην Ανατολική Συρία, τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για την τρομοκρατική οργάνωση. Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γαλλίας στις αεροπορικές επιδρομές επί συριακού εδάφους άφησε χθες ανοιχτό, για πρώτη φορά, ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στον απόηχο του σοκ που προκάλεσε ο αποκεφαλισμός του 55χρονου τουρίστα Ερβέ Γκουρντέλ στην Αλγερία από ισλαμιστές συμμάχους του ISIS. Εξάλλου, σήμερα συνεδριάζει η Βουλή των Κοινοτήτων, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να εισηγείται τη συμμετοχή της χώρας του στις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του ISIS.

Αίσθηση προκάλεσε, τέλος, η αποκάλυψη του επικεφαλής του αμερικανικού FBI, Τζέιμς Κόουμι, ότι η υπηρεσία του γνωρίζει την ταυτότητα του μασκοφόρου δήμιου στα βίντεο του ISIS.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή