Φατάχ, Χαμάς γεφύρωσαν τις διαφορές τους

Φατάχ, Χαμάς γεφύρωσαν τις διαφορές τους

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτυχή έκβαση είχαν οι διήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς και της κοσμικής Φατάχ για τη γεφύρωση του ρήγματος που άνοιξαν οι αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας το 2007.

Οπως ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα στο Κάιρο, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε όλα τα επίμαχα ζητήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάληψη της εξουσίας στη Γάζα από κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η εν λόγω κυβέρνηση τεχνοκρατών σχηματίστηκε ύστερα από συμφωνία όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, τον Ιούνιο, αλλά γρήγορα οδηγήθηκε στο χείλος της κατάρρευσης, καθώς η υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς Παλαιστινιακή Αρχή αρνούνταν να καταβάλει μισθούς σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους της Λωρίδας της Γάζας, εξοργίζοντας τη Χαμάς. Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατηγόρησε την ισλαμική οργάνωση ότι υπονομεύει στην πράξη την κυβέρνηση εθνικής ενότητας λειτουργώντας ως παράλληλη εξουσία στη Γάζα και ότι παίρνει μονομερείς αποφάσεις για ζητήματα ζωής ή θανάτου, όπως ο πόλεμος με το Ισραήλ.

Οπως δήλωσε ο Αζάμ Αχμεντ, εκ των εκπροσώπων της Φατάχ στις συνομιλίες του Καΐρου, συμφωνήθηκε ότι «όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνονται από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας γιατί είναι Παλαιστίνιοι και γιατί έχουμε πλέον μια κυβέρνηση όλων των Παλαιστινίων». Από την πλευρά του, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, πρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη και η παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα ελέγχουν στο εξής τα σύνορα με το Ισραήλ, αίροντας έτσι άλλο ένα ακανθώδες πρόβλημα.

Των διήμερων ενδοπαλαιστινιακών συνομιλιών στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα είχαν προηγηθεί έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, με την κυβέρνηση του Καΐρου σε ρόλο μεσολαβητή. Αντικείμενό τους ήταν η συμφωνία μόνιμης ανακωχής, η οποία θα διαδεχθεί την προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ύστερα από τον πρόσφατο πόλεμο που κράτησε 50 ημέρες και στοίχισε τη ζωή 2.100 Παλαιστινίων και 73 Ισραηλινών. Η αποκατάσταση της παλαιστινιακής ενότητας θεωρείται προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή