Τρομοκρατικός πυρήνας αποφεύγει τη δημοσιότητα

Τρομοκρατικός πυρήνας αποφεύγει τη δημοσιότητα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από περίπου έναν χρόνο, Κουβεϊτιανός υπήκοος τριάντα ετών, που κρυβόταν από τις αμερικανικές υπηρεσίες, έφθασε στη ΒΔ Συρία για να συναντηθεί με μέλη της Αλ Κάιντα.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν σήμερα ότι ο Κουβεϊτιανός, γνωστός ως Μουχσίν αλ Φαντλί, εστάλη από το Πακιστάν κατ’ εντολήν του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ηγέτη της Αλ Κάιντα, για να οργανώσει τρομοκρατικό πυρήνα ικανό να πλήξει στόχους στη Δύση.

Σε αντίθεση με άλλες ισλαμικές εξτρεμιστικές οργανώσεις, ο πυρήνας του Αλ Φαντλί, που ονομάσθηκε από τις δυτικές υπηρεσίες «Ομάδα Χορασάν», απέφευγε συστηματικά τη δημοσιότητα. Η οργάνωση απασχόλησε για πρώτη φορά την κοινή γνώμη την Τρίτη, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα την κατονόμασε ως στόχο αεροπορικού βομβαρδισμού τον οποίο είχε ο ίδιος διατάξει για την αποσόβηση τρομοκρατικής επίθεσης εναντίον της Δύσης.

Αμερικανός αξιωματούχος, που απέφυγε να επιβεβαιώσει εάν ο Αλ Φαντλί σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό, χαρακτήρισε την οργάνωση «φιλόδοξη» και «ανερχόμενη», που δεν διαθέτει -μέχρι στιγμής- σαφές επιχειρησιακό σχέδιο.

Η έμφαση στην πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση υπογραμμίζει, όμως, τη συνεχιζόμενη επιρροή που ασκεί η Αλ Κάιντα, παρά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς για αναδίπλωσή της.

Η σπάνις συγκεκριμένων πληροφοριών γύρω από την «Ομάδα Χορασάν» δεν επιτρέπει την εκπόνηση ασφαλών συμπερασμάτων γύρω από τους στόχους της. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η οργάνωση διέθετε περίπου 24 ενεργά μέλη όταν έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στη Συρία στα τέλη του 2012.

Λίγο αργότερα, τα μέλη της ανέπτυξαν δεσμούς με μαχητές του Μετώπου αλ Νούσρα, τη συριακή αντάρτικη οργάνωση που αποτελεί το «επίσημο παράρτημα» της Αλ Κάιντα στη χώρα. Παρότι προτεραιότητα του Αλ Νούσρα παραμένουν τα πλήγματα κατά του συριακού κυβερνητικού στρατού, αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα αλλάξει, λόγω της επιρροής της «Ομάδας Χορασάν».

«Η ηγεσία της Αλ Κάιντα επιθυμούσε διακαώς τη δημιουργία προκεχωρημένης βάσης στη Συρία, για να πλησιάσει γεωγραφικά την Ευρώπη», λέει ο ειδικός της τρομοκρατίας στο ινστιτούτο RAND, Σεθ Τζόουνς.

Ο θάνατος του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011, μαζί με την ενίσχυση «παραρτημάτων» της Αλ Κάιντα σε Υεμένη και Συρία, οδήγησε ορισμένους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι ο Αλ Ζαουάχρι είχε απολέσει την επιρροή του στον κόσμο του ισλαμικού εξτρεμισμού. Ο Ζαουάχρι αποφεύγει τις ανακοινώσεις μέσω Διαδικτύου και τη δημοσιότητα, ενισχύοντας την παραπάνω πεποίθηση.

Η κυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει από τις πρώτες της ημέρες στην εξουσία ότι η εκστρατεία βομβαρδισμών της CIA με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Πακιστάν έπληξε ανεπανόρθωτα τις ικανότητες της Αλ Κάιντα.

Η εμφάνιση στη Συρία της «Ομάδας Χορασάν», όμως, ανατρέπει τις εκτιμήσεις των παραπάνω ειδικών, αποδεικνύοντας ότι ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι διατηρεί στο ακέραιο την επιρροή και την ακτινοβολία του, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, στον κόσμο του σουνιτικού εξτρεμισμού.

Ο Φαντλί φέρεται να πολέμησε στο πλευρό των ισλαμιστών στον δεύτερο πόλεμο στην Τσετσενία, ενώ, σύμφωνα με δυτικές πληροφορίες, υπήρξε ένας από τους στενότερους αμυντικούς συμβούλους του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή