Με το βλέμμα στραμμένο στην Ε.Ε.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ε.Ε.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε χθες πως «το πιο επικίνδυνο κεφάλαιο» της φιλορωσικής εξέγερσης στην Ουκρανία έχει κλείσει και ότι η χώρα βαδίζει προς την υποβολή υποψηφιότητας για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2020. Η Ουκρανία, της οποίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι το μισό της Βουλγαρίας και ο πληθυσμός της φθάνει τα 46 εκατομμύρια, δεν είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Εκλογές αυτονομιστών

Το αισιόδοξο μήνυμα του Ουκρανού προέδρου σκιάστηκε από σποραδικές αλλά φονικές συγκρούσεις καθώς και από την ανακοίνωση των αυτονομιστών ότι στις 2 Νοεμβρίου θα προχωρήσουν σε εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο κομμάτι του πολέμου είναι ήδη πίσω μας χάρη στον ηρωισμό των Ουκρανών στρατιωτών», είπε ο Ποροσένκο στην πρώτη εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του μετά την ανάληψη της προεδρίας τον Ιούνιο.

Τουλάχιστον 3.200 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 650.000 εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη διάρκεια της πεντάμηνης σύγκρουσης.

Η απόφαση του προκατόχου του, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ε.Ε. πέρυσι τον Δεκέμβριο οδήγησε στις φιλοδυτικές διαδηλώσεις της πλατείας Μαϊντάν, στην έξωση του Γιανουκόβιτς και στην ανακήρυξη της απόσχισης των ρωσόφωνων περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας. Ο ουκρανικός στρατός επεχείρησε αλλά απέτυχε να ανακαταλάβει τα εδάφη των αυτονομιστών, οι οποίοι δέχθηκαν βοήθεια από τη Ρωσία, με αποτέλεσμα την υπογραφή εκεχειρίας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η δοκιμασία που πέρασε η χώρα τους τελευταίους μήνες δεν απομάκρυνε τον Ποροσένκο από την ευρωπαϊκή προοπτική. Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες πακέτο σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο ονόμασε «Στρατηγική 2020». Στο πακέτο περιλαμβάνονται μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς και τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης. «Ετσι η χώρα θα προετοιμαστεί για να υποβάλει σε έξι χρόνια αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είπε.

Ο Ποροσένκο εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών που προκήρυξαν οι αποσχιστές, σε πείσμα όσων προβλέπει η συμφωνία της εκεχειρίας. Η συμφωνία, που καταρτίστηκε με τη συμβολή της Ρωσίας, δίνει στους ρωσόφωνους περιορισμένη αυτονομία για τρία χρόνια, αποτέλεσμα που ήδη εξόργισε τους εθνικιστές στο Κίεβο.

Ομως οι αποσχιστές αποφάσισαν να εκλέξουν το δικό τους Κοινοβούλιο, το οποίο ονόμασαν «Ανώτατο Σοβιέτ», και τη δική τους κυβέρνηση, που θα ασκεί πλήρη κυριαρχία. «Ελπίζω ότι ούτε η Ρωσία ούτε ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα αναγνωρίσει τις εκλογές που προκήρυξαν οι τρομοκρατικές οργανώσεις κατά παράβαση της ουκρανικής νομοθεσίας».

Σε αντίθεση με τον Ποροσένκο, ο οποίος έτεινε χείρα συνεννόησης προς τη Μόσχα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Γιάτσενιουκ από το βήμα του ΟΗΕ έκανε λόγο για «τρομοκράτες καθοδηγούμενους από τη Ρωσία». «Εμείς ξέρουμε τι σημαίνει τρομοκρατία», είπε ο Γιάτσενιουκ, κατηγορώντας τη Μόσχα για «καθοδήγηση τρομοκρατών» και ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να μη χαλαρώσει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ούτε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ούτε ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο μετέβησαν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή