Καταδιώκουν εκτός συνόρων το «Ισλαμικό Κράτος»

Καταδιώκουν εκτός συνόρων το «Ισλαμικό Κράτος»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αστυνομία της Ισπανίας και του Μαρόκου συνέλαβαν εννέα πρόσωπα που φέρονται να ανήκουν σε έναν πυρήνα μαχητών που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, περιλαμβανομένου του επικεφαλής του, στον ισπανικό θύλακα Μελίγια στο βόρειο Μαρόκο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας των δύο χωρών «εξάρθρωσαν έναν τρομοκρατικό πυρήνα τα μέλη του οποίου δραστηριοποιούνταν στο Ναντόρ και τη Μελίγια με στόχο την στρατολόγηση μαχητών για λογαριασμό της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το μαροκινό υπουργείο Εξωτερικών.

Οκτώ από τα μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν στη Ναντόρ και ο επικεφαλής της, ένας Ισπανός μαροκινής καταγωγής, στη Μελίγια όπου διέμενε.

«Η έρευνα έδειξε ότι βρίσκονταν σε επαφή με μέλη δύο τρομοκρατικών δικτύων που εξαρθρώθηκαν τον Μάιο του 2013 στην περιοχή της Ναντόρ και συνδέονταν με την αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi) στο βόρειο Μαλί», επεσήμανε το υπουργείο.

Η οργάνωση «βασιζόταν στην τζιχαντιστική εμπειρία του αδελφού του επικεφαλής της ομάδας, έναν ισπανό πρώην στρατιωτικό ειδικευμένο στον χειρισμό όπλων και εκρηκτικών ο οποίος εντάχθηκε το 2012» στο Κίνημα για την Ενότητα και το Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική (Mujao), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο τζιχαντιστής αυτός «μάχεται αυτή την περίοδο στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους», υπογράμμισε το μαροκινό υπουργείο.

Στο μεταξύ η Γερμανία εξετάζει τρόπους για να κλείσει ένα «παραθυράκι» του νόμου που επιτρέπει στους πολίτες της να εντάσσονται στο ΙΚ και να πολεμούν στο πλευρό των μαχητών του, δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Αντί να χρησιμοποιούν τα διαβατήριά τους για να ταξιδέψουν στη Συρία και το Ιράκ, οι γερμανοί ισλαμιστές πηγαίνουν ως την Τουρκία χρησιμοποιώντας απλώς την ταυτότητά τους και στη συνέχεια περνούν παρανόμως στις γειτονικές χώρες.

Η Πάμελα Μίλερ- Νίσε δήλωσε ότι ειδικοί εξετάζουν αν θα πρέπει να κατάσχονται οι ταυτότητες των ισλαμιστών ή να καταγράφονται με κάποιο τρόπο.

Η Μίλερ- Νίσε πρόσθεσε ότι περίπου 450 κάτοικοι της Γερμανία εκτιμάται ότι έχουν εισέλθει στις περιοχές που ελέγχει το ΙΚ. Αυτό αποτελεί αύξηση 50% σε σχέση με την εκτίμηση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών μία εβδομάδα νωρίτερα η οποία έκανε λόγο για 400 πρόσωπα. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και όσους έχουν πλέον επιστρέψει στη Γερμανία.

«Περίπου οι μισοί από αυτούς έχουν τη γερμανική υπηκοότητα», σημείωσε η εκπρόσωπος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή