ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζουν να αυξάνονται τα θύματα του Έμπολα στη Δ. Αφρική

Συνεχίζουν να αυξάνονται τα θύματα του Έμπολα στη Δ. Αφρική

 Ο απολογισμός των νεκρών από το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 3.091, ενώ ο αριθμός των πιθανών, υπόπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει φθάσει τα 6.574, όπως ανακοίνωσε απόψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Στη Λιβερία έχουν καταγραφεί 1.830 θάνατοι, ένας αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σχέση με τους απολογισμούς της Γουϊνέας και της Σιέρα Λεόνε μαζί, που αποτελούν τις άλλες δύο πλέον πληγείσες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΠΟΥ.
Η Νιγηρία και η Σενεγάλη, οι άλλες δύο χώρες που έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό στην περιοχή, δεν έχουν καταγράψει νέα κρούσματα ή θανάτους, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε σήμερα τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 130 εκατ. δολαρίων στις τρεις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι θα καταστήσει άμεσα διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 41 εκατ. δολαρίων στις αρχές της Γουινέας· 49 εκατ. δολαρίων στις αρχές της Λιβερίας· και 40 εκατ. δολαρίων στις αρχές της Σιέρα Λεόνε.

 «Το ΔΝΤ εργάζεται εντατικά σε συνεργασία με τις αρχές των χωρών οι οποίες πλήττονται και εταίρους του για να συμβάλει στις προσπάθειες η επιδημία να τεθεί σύντομα υπό έλεγχο και να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας που πρέπει να ακολουθήσει», ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η επιδημία «έχει ήδη στοιχίσει πάρα πολλές ζωές (…) η ανθρωπιστική κρίση θα έχει επίσης βαθιές οικονομικές συνέπειες». Το ΔΝΤ έχει δώσει στη δημοσιότητα προκαταρκτικές εκτιμήσεις κατά τις οποίες η κρίση δημόσιας υγείας αυτή θα έχει αποτέλεσμα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις τρεις χώρες οι οποίες πλήττονται περισσότερο από την επιδημία—κατά 3% στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε και κατά 1,5% στη Γουινέα.

Η επιδημία του Έμπολα, η χειρότερη στην Ιστορία, έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους και εκφράζονται φόβοι πως ο τελικός της απολογισμός θα είναι πολύ βαρύτερος.