Οι βόμβες στοχεύουν τα πετρελαϊκά έσοδα

Οι βόμβες στοχεύουν τα πετρελαϊκά έσοδα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα έπληξαν την Πέμπτη την πλειονότητα των διυλιστηρίων πετρελαίου του «Ισλαμικού Κράτους» («Ι.Κ.») στη Συρία.

Τον βομβαρδισμό των 12 μικρών διυλιστηρίων παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κέρμπι. Παρά την επιτυχία της αποστολής, ο ναύαρχος Κέρμπι προειδοποίησε ότι η ανάσχεση των εδαφικών κερδών του «Ι.Κ.» θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, ιδίως λόγω της άρνησης της Ουάσιγκτον να αποστείλει Αμερικανούς στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Αξιωματούχοι της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ, αρμόδιοι για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ανέφεραν ότι τα διυλιστήρια υπό τον έλεγχο του «Ι.Κ.» παράγουν 300 με 500 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, που αποφέρουν περίπου 2 εκατ. δολάρια τον μήνα στην οργάνωση, από τη διακίνηση του πετρελαίου στη μαύρη αγορά.

Οι βομβαρδισμοί της Πέμπτης έπληξαν και στόχους των ισλαμιστών εντός του Ιράκ, εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων και οχημάτων των τζιχαντιστών. Ο ναύαρχος Κέρμπι δήλωσε ότι το Πεντάγωνο έχει διατάξει τη διεξαγωγή έρευνας γύρω από τον θάνατο αμάχων στη Συρία, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων συμμαχικών βομβαρδισμών, επισημαίνοντας ότι οι πιλότοι έχουν λάβει αυστηρές εντολές για προστασία της ζωής των κατοίκων. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εκτιμά ότι οι βομβαρδισμοί των διυλιστηρίων προκάλεσαν τον θάνατο πέντε αμάχων, μεταξύ τους και ένα παιδί.

Οι βομβαρδισμοί δεν έχουν, όμως, εμποδίσει την προέλαση των ανδρών του «Ι.Κ.» και την κατάληψη κουρδικών χωριών στα σύνορα Ιράκ – Συρίας από τους ισλαμιστές. Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, που αμύνονται στις περιοχές αυτές, ζητούν από τις ΗΠΑ να αποδείξουν ότι «σοβαρολογούν» όταν κάνουν λόγο για βομβαρδισμό των ισλαμιστών. Οι Κούρδοι έχουν μάλιστα προσφερθεί να αναλάβουν τον εντοπισμό στόχων, για λογαριασμό των βομβαρδιστικών.

Τέτοια βοήθεια θα δημιουργούσε, όμως, προβλήματα στις σχέσεις της συμμαχίας με την Τουρκία, που αντιμετωπίζει με καχυποψία τους Πεσμεργκά, θεωρώντας ότι στηρίζουν τα αλυτρωτικά αιτήματα της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία.

Εκκένωσαν στρατηγείο

Στέλεχος του «Ι.Κ.» στην κατειλημμένη από τους ισλαμιστές κωμόπολη Κούριε στην Ανατολική Συρία είπε ότι τα αρχηγεία της τοπικής ισλαμιστικής διοίκησης εκκενώθηκαν λίγες ώρες πριν από τον βομβαρδισμό. «Οι αδελφοί μας άλλαξαν τακτική. Είναι σχεδόν αδύνατο να μάθει κάποιος πού βρίσκονται. Εξαφανίσθηκαν. Εγιναν φαντάσματα. Τώρα, διατηρούν τις δυνάμεις τους γύρω από την Ντέιρ αλ Ζορ και το αεροδρόμιό της», είπε ο μαχητής του ιερού πολέμου.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία, το προσφυγικό κύμα συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό. Λίγα χιλιόμετρα μετά τα σύνορα, η εκπρόσωπος της υπηρεσίας προσφύγων του ΟΗΕ, Σελίν Ουνάλ, λέει: «Η Τουρκία έχει υποδεχθεί την τελευταία εβδομάδα τρεις φορές περισσότερους πρόσφυγες από όσους έφθασαν στην Ε.Ε. στα τρία χρόνια εμφυλίου στη Συρία. Το βάρος είναι δυσβάστακτο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή