Επίθεση των Ταλιμπάν στο Γκαζνί

Επίθεση των Ταλιμπάν στο Γκαζνί

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Η αιματηρή επίθεση των Ταλιμπάν στην επαρχία Γκαζνί του Αφγανιστάν, από την οποία διέρχεται ο κεντρικός άξονας ΒορράΝότου της χώρας, κινδυνεύει να οδηγήσει στην απώλεια του ελέγχου της επαρχίας, όπως ανέφεραν χθες αξιωματούχοι.

«Αν δεν υπάρξει επείγουσα βοήθεια από την κεντρική κυβέρνηση, η επαρχία θα καταρρεύσει», είπε ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας Ασαντουλάχ Σαφί. Ο Σαφί δήλωσε ότι η επικοινωνία ανάμεσα στην πρωτεύουσα της επαρχίας και τις αστυνομικές δυνάμεις στη δυτική περιοχή Ατζρεστάν έχει χαθεί. Η σταδιακή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2014, ύστερα από 13 χρόνια πολέμου, έχει περιορίσει την αεροπορική κάλυψη που λαμβάνουν οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, επιτρέποντας όλο και πιο μεγάλης κλίμακας επιθέσεις από τους Ταλιμπάν.

Οι μάχες συνεχίζονται

Η επίθεση περίπου 700 Ταλιμπάν στο Ατζρεστάν ξεκίνησε στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αχμαντουλάχ Αχμαντί, περίπου 100 άτομα έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και 15 που αποκεφαλίστηκαν από τους Ταλιμπάν, ενώ οι μάχες συνεχίζονται.

Η αντιμετώπιση των Ταλιμπάν είναι μια από τις πλέον επείγουσες προκλήσεις στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία σχηματίστηκε στην Καμπούλ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ. Υστερα από πολύμηνο αδιέξοδο στην καταμέτρηση των ψήφων, χθες ανακοινώθηκε ότι το ακριβές ποσοστό με το οποίο επικράτησε στις εκλογές της 14ης Ιουνίου ο Ασράφ Γκάνι ήταν 55%. Με βάση τη συμφωνία της περασμένης Κυριακής, ο Γκάνι θα αναλάβει την προεδρία, ενώ ο αντίπαλός του, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, το νέο αξίωμα του πρωθυπουργού.

«Η ειρήνη με τους Ταλιμπάν απαιτεί ισχυρή κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή οι Ταλιμπάν πιστεύουν ότι μπορούν να μάχονται σε όλες τις επαρχίες, ακόμη και να ανατρέψουν την κυβέρνηση», είπε ο Χατζί Μοχάμαντ Μοχακίκ, ο ηγέτης της αφγανικής μειονότητας Χαζάρα. Οι σιίτες Χαζάρα έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν με την ενδυνάμωση των σουνιτών Ταλιμπάν.

«Χωρίς διεθνή υποστήριξη δεν θα είναι εύκολο να υπάρξει ασφάλεια. Το παράδειγμα της περιοχής Ατζρεστάν δείχνει ότι αν δεν υπάρχει δέσμευση διεθνών χερσαίων δυνάμεων, δεν θα είναι εύκολο να διαχειριστούμε τους Ταλιμπάν», υποστήριξε ο Μοχακίκ.

Εστειλαν ενισχύσεις

Εκπρόσωπος του αφγανικού στρατού στην περιοχή ανακοίνωσε χθες ότι την Πέμπτη ο στρατός έστειλε ενισχύσεις στο Ατζρεστάν. Η περιοχή απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την Καμπούλ, και αν καταληφθεί, μπορεί να αποτελέσει βάση για επιθέσεις των Ταλιμπάν σε δύο γειτονικές επαρχίες και στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Καμπούλ με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Κανταχάρ.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας αντιμετώπισαν με επιτυχία όλες τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι Ταλιμπάν τους τελευταίους μήνες. Οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, που δημιουργήθηκαν από το μηδέν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το 2001, αριθμούν 350.000 άνδρες. Μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, θα μείνουν στη χώρα περίπου 12.000 νατοϊκοί στρατιώτες ώς την επόμενη χρονιά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή