H Opus Dei αγιοποιεί τον ηγέτη της Αλβάρο ντελ Πορτίγιο

H Opus Dei αγιοποιεί τον ηγέτη της Αλβάρο ντελ Πορτίγιο

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στην οσιοποίηση του ηγέτη της, Αλβάρο ντελ Πορτίγιο, προχωρεί σήμερα με μια τεράστια ανοιχτή λειτουργία στη Μαδρίτη η οργάνωση Opus Dei. Πρόκειται για μια σαφή επίδειξη ισχύος, αφού αναμένεται να συρρεύσουν στην ισπανική πρωτεύουσα τουλάχιστον 150.000 πιστοί για να παρακολουθήσουν την τελετή, που αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν από την αγιοποίηση. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η συντηρητική οργάνωση χάνει σταθερά μέλη και επιρροή. Ο Αλβάρο ντελ Πορτίγιο ήταν επικεφαλής του Opus Dei από το 1975 μέχρι το 1994, οπότε πέθανε. Στη σημερινή λειτουργία αναμένεται να παραστεί εκπρόσωπος του Βατικανού που επιβλέπει τις αγιοποιήσεις, 1.300 ιερείς και 300 καρδινάλιοι, επίσκοποι και αρχιεπίσκοποι. Αν και τα κεντρικά της γραφεία είναι στη Ρώμη, η Ισπανία θεωρείται ένα από τα βασικά προπύργια του Opus Dei με 30.000 μέλη, δηλαδή το ένα τρίτο του ποιμνίου της.

Η οσιοποίηση έρχεται μόλις 12 χρόνια αφότου ο Πάπας Ιωάννης Παύλος είχε αγιοποιήσει τον Χοσέ Μαρία Εσκρίβα ντε Μπαλαγκέρ, τον Ισπανό ρωμαιοκαθολικό ιερέα που ίδρυσε την οργάνωση το 1928.

Το Opus Dei έχει αρχίσει να χάνει υποστηρικτές τα τελευταία χρόνια, λόγω της επιμονής του να ακολουθούν οι πιστοί έναν πολύ αυστηρό τρόπο ζωής με καθημερινές προσευχές, στερήσεις και λειτουργίες.

Σε ποσοστό 20% τα μέλη του έχουν επιλέξει να παραμείνουν άγαμοι και να δωρίζουν το μεγαλύτερο μέρος των μισθών τους στην οργάνωση. Οι πιο αφοσιωμένοι εξ αυτών ζουν σε κοινόβια όπου άνδρες και γυναίκες μένουν χωριστά. Πάντως ο Ισπανός κοινωνιολόγος Αλμπέρτο Μονκάντα, πρώην μέλος της οργάνωσης, έχει καταγγείλει ότι το Opus Dei φουσκώνει προς τα πάνω τον αριθμό των μελών του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή