Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ. Σε μία από τις μαζικότερες και σθεναρότερες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής του Πεκίνου, υπέρμαχοι των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ αψήφησαν τα δακρυγόνα και την αστυνομική παρουσία και παρέμειναν στο κέντρο του διεθνούς χρηματιστηριακού κόμβου. Η κομμουνιστική κυβέρνηση της Κίνας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθεί την ανυπακοή και προειδοποίησε τις δυτικές κυβερνήσεις να μην αναμειχθούν στα εσωτερικά της χώρας. «Το Χονγκ Κονγκ είναι κινεζικό», σχολίασε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χούα Τσούνγινγκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο.

Η χειρότερη από το 1997

Η αναταραχή στο Χονγκ Κονγκ είναι η χειρότερη από το 1997, οπότε η πρώην βρετανική αποικία πέρασε στον έλεγχο της Κίνας. Λευκός καπνός από δακρυγόνα ήταν ορατός σε ορισμένους από τους πιο ακριβούς πύργους γραφείων και τα εμπορικά κέντρα της ασιατικής μεγαλούπολης, προτού αποσυρθούν αιφνιδιαστικά οι αστυνομικοί. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους φοιτητές, διεκδικούν περισσότερη δημοκρατία και ζητούν να παραιτηθεί ο ηγέτης της πόλης, Λεούνγκ Τσουνγκ Γινγκ. Η Κίνα διοικεί το Χονγκ Κονγκ με το δόγμα «μία χώρα, δύο συστήματα», το οποίο εκχωρεί περιορισμένο βαθμό δημοκρατίας στην περιοχή. Μόλις αποσύρθηκαν οι ειδικές δυνάμεις χθες το μεσημέρι, οι ακτιβιστές έπεσαν για ύπνο στα πεζοδρόμια, προστατευμένοι από τον ήλιο με ομπρέλες, που έχουν γίνει το σύμβολο των δαμαρτυριών, της «Επανάστασης της ομπρέλας», όπως βαφτίστηκαν. Οι ομπρέλες χρησιμοποιούνται εξάλλου σαν ασπίδες για το σπρέι πιπεριού. «Θα ξαναγίνει βίαιη η κατάσταση, επειδή η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν πρόκειται να μας επιτρέψει να συνεχίσουμε την κατάληψη του χώρου», προέβλεψε μια 18χρονη φοιτήτρια.

Οι διοργανωτές πιστεύουν ότι 80.000 άνθρωποι έχουν κατακλύσει τους δρόμους αφότου κορυφώθηκαν οι κινητοποιήσεις το βράδυ της Παρασκευής. Το κίνημα δεν διαθέτει κάποιον ηγέτη, αλλά συσπειρώνει τους εξοικειωμένους με την τεχνολογία φοιτητές, που μεγάλωσαν με ελευθερίες, τις οποίες δεν απόλαυσαν οι συνομήλικοί τους στην ενδοχώρα. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά από το 1989 και τα γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν, που αμφισβητείται η πρωτοκαθεδρία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Το δίλημμα του Πεκίνου

Το Πεκίνο βρίσκεται απέναντι στο εξής δίλημμα: αν καταπνίξει βίαια την εξέγερση θα μπορούσε να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών στο Χονγκ Κονγκ, ενώ αν αντιδράσει υποτονικά, θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους αντιφρονούντες στην ενδοχώρα.

Υπενθυμίζεται πως το έναυσμα για τις διαδηλώσεις έδωσε το αυστηρό πλαίσιο που ψήφισε το κινεζικό Κοινοβούλιο σε σχέση με τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ, που διασφαλίζει ότι θα εκλέγονται μόνο υποψήφιοι φίλα προσκείμενοι στο Πεκίνο. Αντίθετα, οι ακτιβιστές επιδιώκουν ανοιχτές υποψηφιότητες για την εκλογή της ηγεσίας του Χονγκ Κονγκ, αρχής γενομένης από το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή