Μπλόκο Μαδρίτης στο δημοψήφισμα για Καταλωνία

Μπλόκο Μαδρίτης στο δημοψήφισμα για Καταλωνία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά σε ανοιχτή πολιτική κρίση βρίσκεται από χθες η Ισπανία, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο, με ομόφωνη απόφασή του, ανέστειλε την απόφαση των καταλανικών αρχών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία. Η απόφαση ήταν ουσιαστικά προδιαγεγραμμένη, καθώς είχε προηγηθεί προσφυγή της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης εναντίον της πρωτοβουλίας της Βαρκελώνης. Βάσει της νομοθεσίας, εφόσον το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει ότι οφείλει να εξετάσει επί της ουσίας την προσφυγή, υποχρεούται να αναστείλει αυτομάτως την επίμαχη πρωτοβουλία για δημοψήφισμα, εν αναμονή της τελικής ετυμηγορίας του, την οποία οφείλει να δημοσιοποιήσει εντός πέντε μηνών.

Η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι δρομολόγησε διαδικασίες-εξπρές για να ακυρωθεί το διάταγμα περί δημοψηφίσματος που υπέγραψε το περασμένο Σάββατο ο κυβερνήτης της Καταλωνίας Αρτούρ Μας, ύστερα από απόφαση της τοπικής Βουλής.

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ραχόι δήλωσε ότι «ούτε ο στόχος ούτε η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι συμβατά με το ισπανικό Σύνταγμα». Ο Συντηρητικός ηγέτης υποστήριξε ότι οι Καταλανοί δεν μπορούν να αποφασίσουν μόνοι τους για ένα ζήτημα που αφορά την ευημερία και το μέλλον του συνόλου των Ισπανών.

Παράλληλα με την επίδειξη αποφασιστικότητας, ο Ραχόι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Συντάγματος στην κατεύθυνση ενίσχυσης της καταλανικής αυτονομίας, εφόσον οι Αρχές της Βαρκελώνης αναστείλουν το δημοψήφισμα. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι «δεν έχει σκεφτεί» και «δεν θέλει να σκεφτεί» τι θα πράξει αν ο Αρτούρ Μας αψηφήσει την αναμενόμενη απαγόρευση και στήσει κάλπες στους δρόμους της Καταλωνίας.

Οι αριστεροί σύμμαχοι του Αρτούρ Μας, το κόμμα Δημοκρατική Αριστερά της Καταλωνίας, πιέζουν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ακόμη και αν κηρυχθεί παράνομο. Οι περισσότεροι αναλυτές στον ισπανικό Τύπο θεωρούν πιθανότερο το ενδεχόμενο να παραιτηθεί η κυβέρνηση του Αρτούρ Μας για να εκβιάσει πρόωρες εκλογές, οι οποίες εκ των πραγμάτων θα αποκτήσουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική θέση των αυτονομιστών έναντι της Μαδρίτης μετά την αναμενόμενη νίκη τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή