Η μάχη των τηλεπικοινωνιών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ισχυρότατες πιέσεις ασκούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και στη ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών FCC, προκειμένου να μην προχωρήσει η ανάθεση τηλεπικοινωνιακού συμβολαίου σε θυγατρική της σουηδικής εταιρείας Ericsson. «Σε αυτή την ασυνήθιστη μάχη του lobbying», γράφουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», «αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών υποστηρίζουν ότι μπορεί να κινδυνεύσουν τα μυστικά των παρακολουθήσεων».

Το μήλον της Εριδος είναι ένας από τους σημαντικότερους αλλά αφανείς κρίκους στην αλυσίδα υποδομών του τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Πρόκειται για το Κέντρο Διαχείρισης Φορητότητας Τηλεφωνικών Αριθμών, το οποίο διασφαλίζει ότι οι πελάτες εταιρειών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας μπορούν να αλλάξουν πάροχο χωρίς να αλλάξουν αριθμό.

Το κέντρο αυτό δεν χρησιμεύει μόνο κάθε φορά που κάποιος αλλάζει πάροχο, αλλά διαρκώς, καθώς λειτουργεί ως «τροχονόμος» της κίνησης ανάμεσα στους παρόχους. Από το κέντρο αυτό περνούν τα τηλεφωνήματα και τα γραπτά μηνύματα 650 εκατομμυρίων αριθμών από περίπου 2.000 παρόχους κινητής και σταθερής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ και τον Καναδά. «Το FBI και οι άλλες υπηρεσίες “χτενίζουν” τη βάση δεδομένων καθημερινά, 4 εκατομμύρια φορές τον χρόνο, στη διάρκεια ποινικών ερευνών και ερευνών των μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να καθορίσουν σε ποια εταιρεία είναι συνδρομητής ένας συγκεκριμένος αριθμός», σημείωσε η «Ουάσιγκτον Ποστ».

«Μια ξένη κυβέρνηση που θέλει να διαπιστώσει ποιους από τους πράκτορές της παρακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να διεισδύσει στη βάση δεδομένων και να δει ποιοι αριθμοί παρακολουθούνται».

Η διαχείριση του κέντρου έχει ανατεθεί, από την αρχή της λειτουργίας του, το 1997, στην εταιρεία Neustar, θυγατρική της Lockheed Martin. Φέτος το καλοκαίρι όμως, οι ενώσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και η συμβουλευτική επιτροπή της FCC, πρότειναν να ανατεθεί το συμβόλαιο στην εταιρεία Telcordia, θυγατρική της σουηδικής Εricsson, η οποία έδωσε πολύ χαμηλότερη προσφορά από τα 437 εκατ. δολάρια που είχε χρεώσει πέρυσι η Neustar για τη διαχείριση του συστήματος.

Προσελήφθη ο Τσέρτοφ

Ακολούθησε πληθώρα επιστολών από βουλευτές και γερουσιαστές προς την FCC, ενώ αυτή την εβδομάδα η Neustar επιστράτευσε τα μεγάλα όπλα: προσέλαβε τον πρώην υπουργό Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Μπους, Μάικλ Τσέρτοφ, ο οποίος συνέταξε έκθεση με την οποία προειδοποιεί για «δώρο στην αντικατασκοπεία των αντιπάλων του έθνους και καταστροφή για την ασφάλεια των ΗΠΑ».

Η διαμάχη αποτελεί αντεστραμμένο είδωλο αντίστοιχων συζητήσεων σε πολλές χώρες του κόσμου, μετά τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για τη διείσδυση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στις υποδομές των αμερικανικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή