Νόμος στην Καλιφόρνια κατά των βιασμών

Νόμος στην Καλιφόρνια κατά των βιασμών

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Τζέρι Μπράουν υπέγραψε νόμο, που απαιτεί από τα πολιτειακά πανεπιστήμια να υιοθετήσουν την πολιτική της αδιαμφισβήτητης συναίνεσης όσων φοιτητών έρχονται σε σεξουαλική επαφή, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα βιασμών στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο, με τίτλο «ναι σημαίνει ναι», είναι η πρώτη προσπάθεια νομοθέτησης μιας καταφατικής, συναινετικής γλώσσας ως κεντρικού πυλώνα για τις πολιτικές που διέπουν τα πανεπιστήμια στον τομέα των σεξουαλικών επιθέσεων. Η νομοθεσία, που πέρασε τον περασμένο μήνα από τη Γερουσία της Καλιφόρνιας, ορίζει ως συναίνεση «μία αδιαμφισβήτητη, συνειδητή, εθελοντική συμφωνία για να επιδοθούν δύο άνθρωποι σε σεξουαλική δραστηριότητα». Παράλληλα διευκρινίζει ότι η σιωπή ή η έλλειψη αντίστασης δεν συνιστούν συναίνεση και πως τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ δεν νομιμοποιούν τη μη επιθυμητή συνεύρεση.

Ο Λευκός Οίκος είχε πρόσφατα κάνει λόγο για επιδημία σεξουαλικών εγκλημάτων στα αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς ένας στους πέντε φοιτητές φέρεται ότι έχει πέσει θύμα σεξουαλικής επίθεσης στη διάρκεια της πανεπιστημιακής του ζωής. Οταν οι βουλευτές εξέταζαν το νομοσχέδιο, οι επικριτές του ανέφεραν ότι υπερβάλλει και στέλνει σε θολά νομικά νερά τα πανεπιστήμια. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί αναρωτήθηκαν εξάλλου κατά πόσον μπορεί να οριστεί μέσω πολιτειακής νομοθεσίας τι ακριβώς συνιστά συναινετικό σεξ. Πάντως οι Ρεπουμπλικανοί δεν καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Ο Γκόρντον Φίνλεϊ, σύμβουλος της Εθνικής Συμμαχίας για Ανδρες, ζήτησε από τον κυβερνήτη να μην υπογράψει το νομοσχέδιο, προειδοποιώντας ότι το κείμενο προκαταβάλλει την ενοχή των κατηγορουμένων. Το σχέδιο νόμου έχει ισχύ σε όλα τα πανεπιστήμια και ιδρύματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιωτικά και δημόσια, που λαμβάνουν κρατική επιδότηση για την ενίσχυση των φοιτητών.

Ανεξάρτητος συνήγορος

Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα θεσπιστεί η θέση ανεξάρτητου συνηγόρου για την υποστήριξη των θυμάτων σε κάθε πανεπιστήμιο. Παρόμοια πρόβλεψη έχουν προτείνει η γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μπόξερ και η βουλευτίνα Σούζαν Ντέιβις του Σαν Ντιέγκο, που είναι και οι δύο Δημοκρατικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή