Αρχισε έρευνα για το γερμανικό «Γκουαντάναμο»

Αρχισε έρευνα για το γερμανικό «Γκουαντάναμο»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Ελπίζω να μην είδαμε απλώς την κορυφή του παγόβουνου» σχολίασε βουλευτής των Γερμανών «πρασίνων», μετά την αποκάλυψη, το Σαββατοκύριακο, δραματικών εικόνων κακομεταχείρισης και εξευτελισμού προσφύγων από φρουρούς σε κέντρο «φιλοξενίας» στη Γερμανία.

Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τη συμπεριφορά έξι φρουρών, οι οποίοι εμφανίζονται σε βίντεο να πατούν άνδρα στον λαιμό, ενώ αυτός φοράει χειροπέδες και να υποχρεώνουν άλλον να ξαπλώσει σε στρώμα γεμάτο εμετό, απειλώντας ότι θα τον χτυπήσουν. Οταν ο Αλγερινός πρόσφυγας ρωτάει γιατί ο φρουρός θέλει να τον βασανίσει δίνοντάς του τέτοια εντολή, ο φρουρός ακούγεται να λέει ότι «ένας καλός χριστιανός θα γύριζε και το άλλο μάγουλο». Οι κοντοκουρεμένοι φρουροί φωτογράφιζαν και κινηματογραφούσαν τις πράξεις τους.

Ο Ραλφ Γέγκερ, υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου βρίσκεται το κέντρο προσφύγων του Μπούρμπαχ, δήλωσε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί «με τη μέγιστη αποφασιστικότητα».

«Τέτοιου είδους εικόνες έχουμε δει από το Γκουαντάναμο», είπε ο αστυνομικός διευθυντής της γειτονικής πόλης Χάγκεν. «Είμαστε μια ανθρώπινη χώρα. Στη Γερμανία σεβόμαστε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αυτό πρέπει να ισχύει και στα στρατόπεδα προσφύγων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Αν επιβεβαιωθούν όσα δείχνουν οι φωτογραφίες και οι πρόσφυγες πράγματι υφίστανται βίαιη μεταχείριση και ταπεινώσεις, θα πρόκειται για γεγονός που προκαλεί αποστροφή».

Οργανώσεις που ασχολούνται με τα ζητήματα αυτά θεωρούν ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά αλλά για συστημική αποτυχία. Τα συμβόλαια για τη λειτουργία των κέντρων προσφύγων δίδονται στις εταιρείες που κερδίζουν μειοδοτικούς διαγωνισμούς ανεξάρτητα από την ποιότητα του προσωπικού τους. «Δεν υπάρχει έλεγχος για το αν οι εργολάβοι απασχολούν προσωπικό ειδικευμένο στη διαπολιτισμική επικοινωνία ή βίαιους τραμπούκους», δήλωσε η οργάνωση Pro Asyl. «Το δράμα των προσφύγων γίνεται επικερδής επιχείρηση».

Η διαχείριση του κέντρου στο Μπούρμπαχ, όπως και 40 άλλων κέντρων ανά τη Γερμανία, έχει ανατεθεί σε μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου, την European Homecare.

Οι αρχές του κρατιδίου ανακοίνωσαν ότι η εταιρεία χάνει το συμβόλαιο. Η εκπρόσωπος της εταιρείας, ερωτηθείσα αν η εταιρεία τηρεί τις προδιαγραφές και διαθέτει το απαραίτητο εξειδικευμένο προσωπικό, απάντησε επικαλούμενη τους αριθμούς των προσφύγων. «Οχι, σαφώς όχι. Σε αυτήν την κατάσταση ανάγκης δεν μπορούμε».

Πέρυσι οι αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία παρουσίασαν αύξηση 64%, φθάνοντας τις 127.000. Φέτος η Γερμανία περιμένει την άφιξη 200.000 προσφύγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή