ΕΕ: Διατηρούνται σε ισχύ οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

ΕΕ: Διατηρούνται σε ισχύ οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν σήμερα να διατηρήσουν σε ισχύ το πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, το οποίο επιβλήθηκε λόγω της στήριξης που η Δύση καταγγέλλει ότι η Μόσχα χορηγεί στους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, όπως είπαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

«Διατηρούμε το status quo», είπε ένας αξιωματούχος μετά τη συνάντηση των πρεσβευτών, κατά την οποία συζητήθηκε η εφαρμογή της εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στο Κίεβο και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές.

«Ουδείς έθιξε καν την πιθανότητα (άρσης των κυρώσεων), δοθείσης της κατάστασης επί του πεδίου», είπε ένας δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Νωρίτερα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν το Κίεβο ότι δεν τηρεί τη συμφωνία εκεχειρίας που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.

«Η Ουκρανία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη την απομάκρυνση των δυνάμεών της», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ένας εκ των ηγετών του Ντονέτσκ, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Ζαχαρτσένκο κατήγγειλε ότι η Ουκρανία δεν έχει απομακρύνει ακόμη τον στρατό της από τις κατοικημένες περιοχές και τη γραμμή του μετώπου, όπως προβλέπει η συμφωνία που συνήψαν οι δύο πλευρές στο Μινσκ νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Οι δηλώσεις του Ζαχαρτσένκο γίνονται μία ημέρα αφού τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις χειρότερες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει μετά την κήρυξη της εκεχειρίας πριν τρεις εβδομάδες.

Αν και σήμερα η κατάσταση έχει ηρεμήσει, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο βομβαρδισμός εναντίον της πόλης Ντονέτσκ είναι συνεχής. Οι μάχες επικεντρώνονται γύρω από το αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο παραμένει υπό τον έλεγχο των ειδικών δυνάμεων του ουκρανικού στρατού.

Το Συμβούλιο ΕΘνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας επεσήμανε ότι τρεις στρατιώτες έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή