ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Απαράδεκτη και δεν θα ξανασυμβεί» η εισβολή οπλοφόρου στον Λευκό Οίκο

ΗΠΑ: «Απαράδεκτη και δεν θα ξανασυμβεί» η εισβολή οπλοφόρου στον Λευκό Οίκο

Η επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζούλια Πίρσον δήλωσε σήμερα ότι η πρόσφατη παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας του Λευκού Οίκου από έναν 42χρονο οπλισμένο με μαχαίρι, τον Όμαρ Τζ. Γκονζάλες, ήταν ένα απαράδεκτο γεγονός και υποσχέθηκε ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο.

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη» αναφέρει η Πίρσον στο γραπτό κείμενο της κατάθεσής της σε επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνά το περιστατικό της 19ης Σεπτεμβρίου. «Αυτό που συνέβη ήταν απαράδεκτο και δεν θα συμβεί ποτέ ξανά» συμπληρώνει.

«Είναι σαφές ότι το σχέδιο ασφαλείας μας δεν εκτελέστηκε σωστά» προσθέτει η Πίρσον και τονίζει ότι διέταξε να ληφθούν επιπλέον μέτρα ασφαλείας γύρω από τον Λευκό Οίκο αμέσως μετά την παρείσφρηση. Σημειώνει επιπλέον ότι ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζε Τζόνσον έχει ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για το συμβάν.

Η Πίρσον, αν και δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τις συνθήκες που οδήγησαν στην παραβίαση των συστημάτων ασφαλείας του Λευκού Οίκου, αναγνωρίζει στο γραπτό κείμενο της κατάθεσής της προβλήματα, αλλά και σφάλματα, που βαραίνουν τη Μυστική Υπηρεσία του Λευκού Οίκου κατά τα τελευταία χρόνια.

Στα συμβάντα που προκάλεσαν προβλήματα στις Μυστικές Υπηρεσίες περιλαμβάνονται τα πυρά ενός ενόπλου εναντίον του Λευκού Οίκου το 2011, το σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκησαν στελέχη της Μυστικής Υπηρεσίας και ιερόδουλες στην Κολομβία το 2012 και —στο πρόσφατο ταξίδι του προέδρου Ομπάμα στο Άμστερνταμ— το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν όπου τρία στελέχη των Μυστικών Υπηρεσιών πιάστηκαν σε κατάσταση μέθης και ανακλήθηκαν εσπευσμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες.