Αγωνία στις ΗΠΑ για Εμπολα

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ασθενής που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο του Τέξας, προσβεβλημένος από τον ιό του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα είχε έρθει σε άμεση ή έμμεση επαφή με τουλάχιστον ογδόντα άτομα προτού διαγνωσθεί ότι έπασχε από το θανατηφόρο νόσημα που κάνει θραύση στη δυτική Αφρική.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς που έχουν αναλάβει να αποκρυπτογραφήσουν όλες τις επαφές του ασθενούς και να λάβουν προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο της νόσου σε τέσσερα μέλη της οικογένειας του ασθενούς επιβλήθηκε προληπτικά κατ’ οίκον περιορισμός. Ταυτόχρονα ειδοποιήθηκαν όλα τα αμερικανικά νοσοκομεία να «πάρουν μαθήματα» από τα τεκταινόμενα στο Ντάλας και τις ολιγωρίες που συνέβησαν εκεί.

Οπως έγινε γνωστό, ο ασθενής απευθύνθηκε άμεσα σε νοσοκομείο μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα αλλά οι γιατροί, παρότι είχαν ενημερωθεί για την προέλευσή του από τη δυτική Αφρική, του είπαν να επιστρέψει στο σπίτι του αφού του συνταγογράφησαν αντιβιοτικά. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο άρρωστος είχε κάνει εμετό στο χώμα έξω από το συγκρότημα κατοικιών όπου διέμενε καθώς επιβιβαζόταν στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε για δεύτερη φορά στο νοσοκομείο. «Ολοι η οικογένεια ούρλιαζε» λέει ένας εκ των γειτόνων του αρρώστου, ο Μεσούντ Οσμάνοβιτς «αυτός, διά της βίας στεκόταν στα πόδια του, και έκανε παντού εμετό».

Οι υπεύθυνοι των υγειονομικών φορέων των ΗΠΑ επιμένουν ότι η χώρα και το σύστημα υγείας είναι καλά προετοιμασμένο και «ετοιμοπόλεμο» προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή για την αμερικανική δημόσια υγεία, καθώς και ότι είναι δυνατός ο έλεγχος του αιμορραγικού πυρετού μέσα από την προσεκτική καταγραφή όλων όσοι ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Νew York Times ο Τόμας Ερικ Ντάνκαν, ο άρρωστος με Εμπολα, ο οποίος διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του, προσβλήθηκε από το φονικό ιό όταν βοήθησε να μεταφερθεί μία έγκυος πάσχουσα από αιμορραγικό πυρετό σε νοσοκομείο της Λιβερίας, από όπου αποπέμφθηκε λόγω έλλειψης χώρου. Ο Ντάνκαν τη βοήθησε να επιστρέψει στο σπίτι της και μάλιστα τη μετέφερε στα χέρια του. Τέσσερις ημέρες αργότερα ο άνδρας αυτός ταξίδευε για τις ΗΠΑ.

Ο ανιψιός του Τζόζεφους Ουίκς, δήλωσε στο NBC ότι κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά την ασθένεια του θείου του μέχρι που ο ίδιος τηλεφώνησε στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων και Πρόληψης και τους ενημέρωσε για το μυστηριώδες νόσημα.

Οπως προαναφέρθηκε, τέσσερα μέλη της οικογένειας του πρώτου ασθενούς από αιμορραγικό πυρετό Εμπολα στις ΗΠΑ διατάχθηκαν να παραμείνουν στην κατοικία τους χωρίς να δέχονται επισκέψεις μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, ενώ όπως έγινε γνωστό, τουλάχιστον δώδεκα άτομα είχαν άμεση επαφή με τον άρρωστο από τη στιγμή που έφτασε στις ΗΠΑ.

Οι ομοσπονδιακές αρχές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να αυξηθεί η ποσότητα του φαρμάκου Zmapp που είναι θεραπευτική αγωγή που υπόσχεται περισσότερα για τη θεραπεία του Εμπολα.

Πέντε κρούσματα ανά ώρα

Την ίδια στιγμή καθώς τίποτα δεν δείχνει ότι η επιδημία αιμορραγικού πυρετού βαίνει προς αποκλιμάκωση, η Βρετανία απηύθυνε έκκληση βοήθειας για την αντιμετώπιση της επιδημίας στην πρώην αποικία της, τη Σιέρα Λεόνε, καθώς η ανθρωπιστική οργάνωση Save the Children προειδοποίησε ότι κάθε μία ώρα μολύνονται πέντε άτομα από τον ιό της θανατηφόρου νόσου. Η έκκληση για βοήθεια έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Λονδίνο με τη συμμετοχή πολλών υπουργών, ξένων διπλωματών, διεθνών οργανισμών και οργανώσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Βρετανία καθοδηγεί και συντονίζει την αντιμετώπιση στη Σιέρα Λεόνε «αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια». Ηδη μία Βρετανίδα νοσοκόμος προσβλήθηκε από τον ιό Εμπολα, ενώ εκτελούσε το καθήκον της στο αφρικανικό κράτος.

Την ίδια στιγμή το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης στη Γερμανία ετοιμάζεται να υποδεχθεί προς νοσηλεία έναν δεύτερο ασθενή με Εμπολα από την Αφρική. Τέλος 165 Κουβανοί ιατροί και νοσηλευτές προωθήθηκαν προς τη δυτική Αφρική προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειας περιορισμού του Εμπολα στη Δυτική Αφρική. Ειδικότερα 62 γιατροί και 103 νοσηλευτές έφυγαν την Τετάρτη για τη Σιέρα Λεόνε. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ειδικό σεμινάριο σε νοσοκομείο της Αβάνας που ειδικεύεται στην περίθαλψη πασχόντων από τροπικές ασθένειες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή