Προ των πυλών της Κομπάνι οι τζιχαντιστές

Προ των πυλών της Κομπάνι οι τζιχαντιστές

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η στρατηγικής σημασίας συριακή πόλη Κομπάνι, κοντά στα τουρκικά σύνορα, βρισκόταν χθες τη νύχτα πολύ κοντά στο να αλωθεί από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), η Τουρκία διεμήνυσε ότι θα στείλει χερσαίες δυνάμεις εναντίον των τζιχαντιστών μόνο στην περίπτωση που οι ΗΠΑ συμφωνήσουν σε μια συνολική στρατηγική, που θα περιλαμβάνει την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Αυτό δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, με συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρωθυπουργός έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας του στο συνασπισμό εναντίον του ISIS τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης και την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Δεδομένου ότι οι τζιχαντιστές δεν διαθέτουν αεροπορία, το μέτρο αυτό στρέφεται μόνον εναντίον του καθεστώτος Ασαντ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ασκούν πιέσεις στους Κούρδους μαχητές της Συρίας να ενταχθούν στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), που πολεμά το καθεστώς Ασαντ, με αντάλλαγμα στήριξη στον αιματηρό αγώνα τους εναντίον του ISIS. Αυτό αποκάλυψαν χθες ρεπορτάζ τουρκικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία αποδέκτης της αξίωσης της Αγκυρας υπήρξε ο Σαλίχ Μουσλίμ, ηγέτης του βασικού κόμματος των Κούρδων στη βόρεια Συρία, YPG. Ο Μουσλίμ επισκέφθηκε την Τουρκία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για να ζητήσει κατεπείγουσα βοήθεια ώστε να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών η πόλη Κομπάνι, η οποία πολιορκείται εδώ και τρεις εβδομάδες από τον ISIS.

Στην Κομπάνι οι τζιχαντιστές κατάφεραν να υψώσουν τη μαύρη σημαία του ISIS σε ένα κτίριο, στα ανατολικά περίχωρα της πόλης, αλλά οι Κούρδοι ήλεγχαν ακόμη το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, έχοντας απωθήσει τους επιδρομείς, ύστερα από φονικές μάχες, που στοίχισαν τη ζωή τουλάχιστον 45 ενόπλων. Καθώς έπεφτε η νύχτα, όμως, οι τζιχαντιστές κέρδιζαν έδαφος, οι μάχες είχαν μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης και περί τους 2.000 Κούρδους την εγκατάλειπαν.

Καθώς το ενδεχόμενο εμπλοκής της Τουρκίας στον πόλεμο εναντίον του ISIS εμφανίζεται ολοένα και πιθανότερο, η Ατλαντική Συμμαχία διαβεβαίωσε χθες ότι είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για να υπερασπιστεί τα τουρκικά σύνορα. «Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι θα είμαστε εκεί αν υπάρξει οποιουδήποτε είδους διάχυση της κρίσης, οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της, λόγω της κρίσης στη Συρία» δήλωσε χθες από τη Βαρσοβία ο νέος γ. γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

H βρετανική εφημερίδα Times αποκάλυψε ότι η πρόσφατη απελευθέρωση 49 Τούρκων ομήρων του ISIS πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων με τους τζιχαντιστές. Σε σχετικό ρεπορτάζ γίνεται λόγος για απελευθέρωση 180 τζιχαντιστών που κρατούνταν στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων τριών Γάλλων, δύο Βρετανών και δύο Σουηδών. Τέλος, σε συνέντευξή του στο 60 Minutes του CBS ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόνεϊ, είπε ότι η οργάνωση Χορασάν, παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, που βομβαρδίστηκε τον περασμένο μήνα από αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη, ενδέχεται να σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και μάλιστα στο εγγύς μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή