Οι διαφωνίες επισκίασαν τη σύνοδο κορυφής

Οι διαφωνίες επισκίασαν τη σύνοδο κορυφής

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διαφορές μεταξύ Γερμανίας από τη μια πλευρά και Γαλλίας, Ιταλίας από την άλλη σχετικά με την ανάγκη ή όχι να μειωθεί η δημοσιονομική λιτότητα, επισκίασαν τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, που συνήλθε χθες στο Μιλάνο. Πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης, αλλιώς απειλείται η ίδια η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προειδοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Οι νέοι κάτω των 25 ετών που είναι άνεργοι φτάνουν σχεδόν τα πέντε εκατομμύρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τα 3,3 εκατομμύρια εξ αυτών στην Ευρωζώνη, όμως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είχαν κάτι νέο να τους προσφέρουν στη χθεσινή συνάντησή τους πέρα από τις ίδιες υποσχέσεις που έδωσαν πέρυσι και πρόπερσι. Η άτυπη σύνοδος αναλώθηκε στις διαφωνίες των τριών μεγάλων της Ευρωζώνης σχετικά με τη λιτότητα.

Χαλάρωση κανόνων

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπερασπίστηκε την αξίωσή του να υπάρξει χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, συνεχίζοντας την αντιπαράθεσή του με τη Γερμανία. Στο πλευρό του κ. Ολάντ έχει ταχθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος χθες κάλεσε τους ομολόγους του να επικεντρωθούν λιγότερο στις περικοπές του προϋπολογισμού και περισσότερο στην εξεύρεση τρόπων ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

«Χωρίς ανάπτυξη δεν υπάρχει δουλειά, χωρίς δουλειά δεν υπάρχει αξιοπρέπεια και χωρίς αξιοπρέπεια δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή Ενωση: εστιάζοντας και πάλι στην ανάπτυξη σημαίνει ότι ζητούμε από την Ευρώπη να γίνει και πάλι ο εαυτός της», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε  ότι  η οικονομία της Ευρωζώνης  θα  εξακολουθήσει να παραπαίει αν δεν υπάρξει χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων, όπως για παράδειγμα του  ορίου  για  δημοσιονομικό έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ. Παράλληλα, ο κ. Ολάντ κάλεσε εκ νέου τη Γερμανία να ενισχύσει περισσότερο την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, προκειμένου να υπάρξει συμμετρία στην Ευρωζώνη μεταξύ των κρατών-μελών που αναγκάζονται να εφαρμόζουν πολιτική λιτότητας, ώστε να μειώσουν ελλείμματα και χρέη και όσων έχουν το δημοσιονομικό περιθώριο να ακολουθήσουν επεκτατική οικονομική πολιτική, όπως η Γερμανία.

«Ολοι έχουμε επηρεαστεί από την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Ολοι πρέπει να προβούμε σε μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Ολάντ. «Επίσης θα πρέπει να προσαρμόσουμε τη δημοσιονομική πολιτική δεδομένου ότι διακυβεύεται η ανάπτυξη», συνέχισε ο Γάλλος ηγέτης. Το β΄ τρίμηνο του 2014 η οικονομία της Ευρωζώνης έμεινε στάσιμη, ενώ εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πορεία του γ΄ τριμήνου. «Ολοι θα πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους σε ένα μοναδικό στόχο: την ανάπτυξη», είπε ο κ. Ολάντ καλώντας τη Γερμανία να ενισχύσει τη ζήτηση. «Αν όλοι επιδοθούν σε λιτότητα, κάτι που δεν θα ισχύσει για τη Γαλλία, τότε θα καταλήξουμε με ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης», προσέθεσε ο κ. Ολάντ.

Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ επέμεινε ότι είναι σημαντικό να διατεθούν προσεκτικά οι πόροι για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή